Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Viatges > Reportatges

Reportatges

Reportatges

Cerca per país:
Iran. 18/03/2010 01:00

L'Iran celebra el Nouruz, l'Any Nou persa

El 20 de març de 2010, a les 06:48 hores (hora espanyola), coincidint amb l'equinocci de primavera, va començar l'Any Nou per a la República Islàmica de l'Iran així com per a tots aquells territoris influïts per l'Imperi Persa, és a dir: els afganesos, els tadjikos, els kurds, els uzbeks, parsis de l'Índia i balutxes. També ho celebren a Turquia.
Corea del Nord. 20/07/2009 02:00

Més míssils, menys aliments

Corea del Norte sigue desafiando a la comunidad internacional con el lanzamiento, el 1 de
julio, de otros 4 misiles de corto alcance y siete más el 4 de julio, fecha en la que EEUU
celebra su fiesta nacional. Con este carrusel de misiles, el régimen norcoreano responde
violando las resoluciones 1695, 1718 y 1824 del Consejo de Seguridad de las NNUU. No ha constituido sorpresa alguna. El Pentágona incluso temía que Pyongyang lanzase el 4 de julio un Taepodong-2, un misil de largo alcance que los norcoreanos quieren mejorar
técnicamente para conseguir el potencial suficiente para alcanzar Alaska, Hawai u otra
parte del territorio estadounidense.
Espanya. 29/06/2009 02:00

Cimera entre EUA i Corea del Sud: estratègies i interrogants davant del desafiament nuclear nordcoreà

Prossegueix l'escalada de tensions militars en la península coreana. Corea del Nord va portar a terme el 25 de maig una segona prova nuclear i va llançar el mateix dia i el següent diversos míssils de curt abast. Va ser una sorpresa relativa doncs Pyongyang ja havia avisat el 25 d'abril que preparava un nou assaig com a mostra de rebuig a la condemna de les NNUU després de la prova balística realitzada el 5 d'abril. El Consell de Seguretat de les NNUU va aprovar, el 13 de juny, per unanimitat dels seus quinze membres, entre ells Xina i Rússia, la resolució 1874 que va establir més sancions polítiques i financeres al règim nordcoreà. Però aquest va reaccionar a l'endemà amb duresa anunciant que continuaria enriquint urani en el seu reactor de Yongbyon per anar augmentant el seu arsenal i fins i tot no va dubtar amb amenaçar amb un possible tercer assaig nuclear i amb el llançament de més míssils balístics amb la intenció de poder arribar a el territori nord-americà (Alaska i illes Hawaii).
Espanya. 19/06/2009 02:00

Mor Vicenç Ferrer després d'una vida dedicada a la cooperació a l'Índia

Vicenç Ferrer, una de les figures mundials més rellevants del segle en l'àmbit de la cooperació, ha mort a l'edat de 89 anys acompanyat de la seva família i col·laboradors més propers al seu domicili d'Anantapur, on portava treballant els últims 40 anys de la seva vida per acombatre la pobresa i les desigualtats socials.
Afganistan. 28/05/2009 02:00

Mort d'un expresident a Corea del Sud

Els sudcoreans es van despertar el 23 de maig amb la trista notícia del suïcidi de Roh Moo-hyun que va presidir el país fins a febrer 2008. Roh tenia 62 anys i havia estat acusat de presumptes activitats corruptes esdevingudes durant el seu mandat presidencial. El 24 d'abril en un missatge als ciutadans va reconèixer que membres de la seva família com la seva esposa, el seu fill, el seu cunyat i altres col·laboradors havien rebut il·legalment gairebé $7 milions. Va Manifestar sentir-se avergonyit per les activitats de la seva família i que això li privava del dret a parlar de democràcia, progrés i justícia. No obstant això, va negar haver tingut coneixement d'aquests greus fets mentre ostentava la presidència. La seva tràgica mort ha provocat un gran i profund xoc entre els sudcoreans. Roh era considerat un polític honest amb una llarga trajectòria d'advocat i defensor dels drets humans i la democràcia enfront de les dictadures militars en els anys vuitanta, especialment contra els llavors presidents Chun Doo-hwan i Roh Tae-woo, qui més tard, en 1995, van ser condemnats per corrupció.
Afganistan. 20/05/2009 02:00

L'estranya parella que reformarà l'Índia

Formen una estranya i complementària parella. Si l'actual i pròxim primer ministre, Manmohan Singh, aporta la seva experiència i saviesa al Govern d'Índia, el jove hereu Rahul Gandhi ha posat gran part dels vots sobre la taula en la victòria més sòlida del Partit del Congrés des de 1991. El Congrés, partit que va lluitar per la independència d'Índia i que ha estat cinc dècades en el poder, torna a dirigir el gegant asiàtic gràcies a la saba nova de la dinastia Gandhi. Encara que molts en el país critiquen a una formació el punt fort de la qual és una estirp política, l'innegable és que l'última generació Gandhi/Nehru ha aconseguit atreure a nous votants.
Afganistan. 19/05/2009 02:00

Corea del Nord: ambicions i amenaces nuclears

Corea del Nord segueix incrementant la tensió militar en el nord-est d'Àsia. El procés de negociació per a la seva desnuclearització en el marc del Grup dels 6 està en un punt mort i no s'ha reunit des de desembre del 2008. Pyongyang no va permetre a EEUU ni a la AIEA portar a terme una verificació directa i fefaent en les seves instal·lacions de la documentació lliurada sobre el seu programa nuclear. A partir de gener va començar a pujar el to en la seva confrontació política amb Seül que ha afectat negativament les activitats econòmiques del complex industrial de Kaesong. Després va ensenyar les dents a Washington i va rebutjar els enviaments d'ajuda humanitària oferts pels EEUU. Fins i tot s'ha negat a rebre a Pyongyang a l'enviat nord-americà Stephen Bosworth durant les dues gires que, al març i maig, va realitzar per a fer consultes amb els membres del Grup dels 6.
Afganistan. 18/05/2009 02:00

Sota el foc de la tradició

Habib Royan no sap quina edat té. Tampoc li sembla rellevant. El que importa és que ella i la seva família han pogut escapar amb vida de Buner, una bella vall del nord-oest de Pakistan convertit en camp de batalla entre Exèrcit i talibans. "Trobo a faltar la meva casa", diu encara traumatitzada després de dues setmanes de bombardejos. La fúria dels combats els ha obligat a descendir fins a les planes del districte vaí de Swabi, una mica més al sud. Ella, la seva mare i els seus germans van sofrir més que canonades, van ser, com moltes altres dones, víctimes col·laterals del purdah, tradició pastún que impedeix que les dones siguin vistes per homes aliens a la família. "El meu pare treballa a Dubai i no hi havia cap home per a treure'ns", explica Habib Royan. Van Romandre tancades en la seva llar sense quasi menjar.
Xina. 14/05/2009 02:00

Fotos i vivències d'un becari espanyol amb els nòmades kazaks de la Xina

"A la Xina, ja tan moderna, els nòmades kazaks estan fora de lloc amb la seva economia medieval", va assegurar José Luis Mejías, premiat aquest any per Casa Àsia amb la beca Ruy de Clavijo, per a realitzar un projecte fotogràfic i antropològic sobre aquest poble nòmada a Altai, una regió al nordoest de la Xina.
Myanmar. 14/05/2009 02:00

La Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi, detinguda de nou

La líder de l'oposició birmana i Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi, ha estat traslladada aquest matí a la presó d'Insein, a Rangun, on serà jutjada en relació amb la suposada visita d'un nord-americà a casa seva, on viu sota arrest domiciliari. Analistes polítics creuen que el judici podria ser un moviment de la Junta Militar que governa Birmània per retardar la posada en llibertat de Suu Kyi, que aquest mes compleix sis anys continuats d'arrest domiciliari, el màxim permès per la llei birmana.

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest