La plataforma digital K-Lab, promoguda conjuntament per Casa Asia i el grup de recerca GREGAL de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), neix amb el propòsit de contribuir a generar un espai dinàmic i rigorós de informació, coneixement i anàlisi especialitzat sobre les relacions entre Espanya i Corea del Sud.  

Objectius

  • Analitzar les relacions entre Espanya i Corea del Sud a 5 camps d'anàlisi: les indústries culturals i creatives, Llengua i cultura, Diplomàcia pública, Societat, Economia y Empresa, i Ciència i tecnologia.

  • Servir de punt d'unió entre el món acadèmic espanyol i sud-coreà, amb l'objectiu de compartir la tasca investigadora que es fa a tots dos països.

  • Informar sobre esdeveniments i activitats relacionades amb les àrees temàtiques descrites (exposicions, festivals, cicles de cinema, conferències, missions, cursos i altres activitats) que es facin a Espanya sobre Corea del Sud i viceversa.

Continguts

La lloc web és el principal vehicle per canalitzar tota la informació, i compte amb els següents continguts:  

  • Articles d'anàlisi que aborden aspectes relacionats amb els àmbits temàtics descrits

  • Sección històries: post setmanals per a xarxes socials amb continguts originals sobre algun dels àmbits temàtics. 

  • Secció Fòrum Espanya-Corea”, continguts generats per aquest Fòrum bilateral  que organitza Casa Asia amb el suport del Ministeri d'Afers Estrangers, la Unió Europea i la Cooperació del govern d'Espanya. 

  • Secció sobre esdeveniments i activitats: notícies, publicacions multimèdia i agenda d'activitats de Casa Asia, que puguin resultar particularment d'interès per al públic més jove interessat a Corea del Sud i Espanya. 

La cultura popular coreana és tendència i sedueix el món

L'auge de la cultura popular coreana a Espanya ha estat notable els últims anys, impulsat principalment pel fenomen del K-pop, que ha conquerit milers de fans espanyols, omplint estadis i encapçalant llistes d'èxits. Aquest interès musical ha obert la porta a altres facetes de la cultura coreana, com el K-drama, amb sèries que s'han tornat populars en diferents plataformes, o pel·lícules com l'oscaritzada “Paràsits” (2019), per no parlar del K- beauty que ha revolucionat la indústria de la cosmètica a Espanya.  

D'altra banda, la literatura coreana, o K-lit, també ha trobat el seu espai, amb autors tan prestigiosos com Han Kang, guardonada amb el Nobel de Literatura aquest any, guanyant reconeixement i prestigi internacional.  

En paral·lel, al nostre país s'organitzen festivals de cinema coreà, com el Korean Film Festival Barcelona i el Festival de Cinema Coreà de Madrid, de música com el Music Bank Madrid, o esdeveniments de diplomàcia pública com el Fòrum Espanya-Corea, que a 2023 va arribar a la seva quinzena edició.   

A nivell global, la cultura coreana està seduint el món amb la seva barreja de tradició i modernitat. El “Hallyu” o “onada coreana” ha portat Corea del Sud a ser un referent cultural, no només a Àsia, sinó a tot el món.  

Amb el suport de:
Projecte PID2021-122897NB-I00 finançat per MCIN/AEI /10.13039/501100011033 / FEDER, UE
Projecte 2021 SGR 00558 GRC (AGAUR Generalitat de Catalunya)