Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Cultura > L'Iran celebra el Nouruz, l'Any Nou persa

L'Iran celebra el Nouruz, l'Any Nou persa

  • /swf/player.swf?videourl=/media/asset_publics/resources/000/011/126/original/nouruz-Apple_ProRes_422_web.mp4&fotourl=/keyframes/11126.jpg&barcolor=99C1FD&streaming=true

El 20 de març de 2010, a les 06:48 hores (hora espanyola), coincidint amb l'equinocci de primavera, va començar l'Any Nou per a la República Islàmica de l'Iran així com per a tots aquells territoris influïts per l'Imperi Persa, és a dir: els afganesos, els tadjikos, els kurds, els uzbeks, parsis de l'Índia i balutxes. També ho celebren a Turquia.
El 20 de març de 2010, a les 06:48 hores (hora espanyola), coincidint amb l'equinocci de primavera, va començar l'Any Nou per a la República Islàmica de l'Iran així com per a tots aquells territoris influïts per l'Imperi Persa, és a dir: els afganesos, els tadjikos, els kurds, els uzbeks, parsis de l'Índia i balutxes. També ho celebren a Turquia.

Nouruz significa "nou dia" en iranià. La forma de felicitació habitual és "saleh noh mobarak" (transcripció fonètica del títol).

La celebració de l'Any Nou segurament té referents de la religió zoroastrista i també representa el renéixer de la natura després de l'hivern i el culte a la fertilitat. És sens dubte la tradició més important de l'Iran, sense connotacions religioses. Tots celebren el Nouruz, al marge del credo i l'ètnia de cadascun.

El conjunt de Persèpolis es va construir expressament amb motiu del Nouruz, éssent el lloc predilecte dels reis Aquemènides per celebrar l'arribada del nou any. Fins i tot es poden veure uns magnífics baix relleus en els quals es representen els diferents pobles sota influència de l'Imperi Persa, que duen ofrenes per a l'ocasió.

En relació a les tradicions que es duen a terme, cal destacar que un mes abans es disposa de llavors de blat o de llenties perquè germinin, anomenades "sabzeh". És el símbol del renéixer de la natura, com si cada casa tingués un trosset de gespa. De la mateixa manera, unes hores abans de l'entrada del nou any es prepara una taula "haft sense" que significa taula amb set esses, ja que es col·loquen set objectes el nom dels quals comença amb la lletra "essa" en persa, i que tenen un significat propi:

1) Sabzé (blat o llenties germinades guarnides amb una cinta vermella).
2) Sib (poma), el desig i la bellesa.
3) Sir (all), la salut.
4) Somag (zumaque) una espècie que prové de l'arbre del paradís.
5) Serké (vinagre), la maduresa i la paciència davant les dificultats de la vida.
6) Sombol (jacint), l'arribada de la primavera.
7) Sekke (monedes d'or), prosperitat i riquesa.

A la mateixa taula es col·loca també un Alcorà, un mirall i una peixera amb peixos de colors, per atreure la sort.

En el moment del canvi d'any, la família, amb roba nova tal i com mana la tradició, es col·loca al voltant de la taula, i es felicita de l'arribada de l'Any Nou.

Durant els dies següents, es visita als altres familiars i amics propers. Al 13è dia després de l'Any Nou "sisdeh bedar", totes les famílies surten a passar el dia fora, per defugir de la mala sort del número 13. Les llavors germinades han de tirar-se a un riu o rierol, fent petits nusos amb els brins i demanant desitjos d'Any Nou, per exemple que sigui l'any de les seves noces. Per a la comunitat iraniana que viu lluny del seu país és un moment especialment important, carregat d'emotivitat i esperança per al nou any.

Text i fotografia: Anahita Nasirossadat

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest