Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Política i Societat > Mor Vicenç Ferrer després d'una vida dedicada a la cooperació a l'Índia

Mor Vicenç Ferrer després d'una vida dedicada a la cooperació a l'Índia

Vicenç Ferrer, una de les figures mundials més rellevants del segle en l'àmbit de la cooperació, ha mort a l'edat de 89 anys acompanyat de la seva família i col·laboradors més propers al seu domicili d'Anantapur, on portava treballant els últims 40 anys de la seva vida per acombatre la pobresa i les desigualtats socials.
Vicenç Ferrer, una de les figures mundials més rellevants del segle en l'àmbit de la cooperació, ha mort a l'edat de 89 anys acompanyat de la seva família i col·laboradors més propers al seu domicili d'Anantapur, on portava treballant els últims 40 anys de la seva vida per acombatre la pobresa i les desigualtats socials. Serioses complicacions respiratòries i cardíaques com a conseqüència de l'accident vascular cerebral que va patir el passat 19 de març han estat les causes de la seva mort. La fundació que va crear i que duu el seu nom ha beneficiat a més de dos milions de persones del districte d'Anantapur.

La Fundació Vicenç Ferrer ha habilitat a la seva pàgina web un espai per recordar-lo on ls usuaris poden deixar els seus missatges de condolença. La seva mort significa una gran pèrdua per a la humanitat i especialment per als grups de població més vulnerables, ja que Ferrer entenia que la pau no era només l'absència de conflictes sinó també la lluita contra la discriminació, el patimentt i la pobresa. En aquesta lluita va invertir tota la seva vida.

A través de la seva forma de pensar i actuar, Vicenç Ferrer ha estat capaç de mobilitzar les consciències de milers de persones en la lluita per eradicar les desigualtats socials, transmetent el seu compromís i entusiasme a milers de persones que, dia a dia, treballen i col·laboren per la mateixa causa a l'Índia i a Espanya.

La Fundació Vicenç Ferrer
Mitjançant la Fundació que va presidir fins al dia de la seva mort, Vicenç Ferrer va articular a Anantapur (estat d'Andhra Pradesh, Índia) un pioner sistema de projectes de desenvolupament integral basat en sis àrees de treball: educació, habitatge, dona, sanitat, ecologia i persones amb discapacitat. En l'actualitat, aquest projecte s'estén entre 2.287 pobles i beneficia a dos milions i mig de persones de les comunitats dàlits o intocables i dels grups tribals i d'altres castes desfavorides del país.

Una vida dedicada als desfavorits
Vicenç Ferrer, humanista nascut a Barcelona el 9 d'abril de 1920, pioner en l'elaboració de projectes de desenvolupament integral, lluita al 1936 amb el front republicà afiliat al POUM on participa en la batalla de l'Ebre. A l'acabar la guerra comença estudis de Dret, que abandona per entrar a formar part de la Companyia de Jesús.

Al 1952 viatja a Mumbai com a missioner jesuïta per completar la seva formació espiritual, i coneix de primera mà la situació dels pobres a l'Índia. Des d'aquest moment dedicarà tota la seva vida a millorar la situació dels més pobres del país. Ferrer posa en funcionament diferents procediments d'organització entre petites cooperatives per abastir d'aigua a la comunitat i fomentar els cultius, construir un hospital i escoles per a gairebé un miler de persones.

No obstant això al 1968 les classes dirigents forcen la seva expulsió ja que veuen amenaçats els seus interessos. Al 1969 la mobilització de més de 30.000 camperols al costat de polítics com Indira Gandhi, intel·lectuals i líders religiosos permeten el seu retorn al costat de sis voluntaris en una de les regions més pobres i àrides del país: Anantapur. Aquest mateix any abandona la Companyia de Jesús i contrau matrimoni amb Anne Perry, periodista anglesa seguidora del missioner des del conflicte de la seva expulsió, amb la qual crea la Fundació Vicente Ferrer.

Durant la seva llarga vida, Vicenç Ferrer ha rebut diferents reconeixements al seu treball, com el Premi Príncep d'Astúries a la Concòrdia (1998), la Creu de Sant Jordi de la Generaliat de Catalunya (2000) o la Gran Creu de l'Ordre Civil de la Solidaritat del Ministerio de Treball i Afers Socials d'Espanya (2002). Avui figura entre els finalistes al premi Català de l'Any i s'està promovent la candidatura de la Fundació Vicenç Ferrer per al Premi Nobel de la Pau.


"Tinc molt clar que cap acció bona es perd en aquest món. En algún lloc quedarà per sempre."

                                                                          Vicenç Ferrer

Recull de premsa

Fundació Vicenç Ferrer

El País

El Periódico

La Vanguardia

El Mundo

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest