Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Educació > Muniba, la primera noia catalana pakistanesa que presenta el seu treball a l'Exporecerca

Muniba, la primera noia catalana pakistanesa que presenta el seu treball a l'Exporecerca

El passat 2 de març Casa Àsia va atorgar dos premis per als millors treballs relacionats amb Àsia i la regió del Pacífic en el marc de l'Exporecerca jove del 2019, una fira internacional de recerca celebrada anualment a Barcelona i en la qual participen centenars de joves. L'objectiu d'aquesta fira és promoure la investigació, l'intercanvi de coneixements, d'experiències i, a més a més, fomentar l’interès per a la participació a fires i congressos entre el jovent.

La Muniba Munir ha estat la mereixedora del Primer Premi Casa Àsia amb el seu treball de recerca de 2n de batxillerat titulat "És el nivell d'integració dels pares i mares pakistanesos el mirall d'èxit escolar dels seus fills i filles?". És amb aquest treball que s'ha presentat a l'Exporecerca, tot gràcies, a una beca oferida per l'associació MAGMA.

Però, qui és la Muniba Munir?

La Muniba Munir és una noia de 19 anys d'origen pakistanès que va arribar de ben petita a Barcelona. Viu al barri del Besòs i és exalumna de l'IES Rambla Prim on va fer el batxillerat científic. Actualment, està fent Investigació Privada a la Universitat de Barcelona (el qual és un títol propi) però el seu objectiu és passar-se el curs vinent al grau de Psicologia.

Per una banda, la Muniba, tant en el seu treball com en l'exposició, ha parlat del programa AFEX del qual va ser voluntària ajudant a la seva mare a aprendre la llengua catalana i castellana i, reconeix que la metodologia emprada és molt efectiva per tal d'animar a les persones d'origen pakistanès a estudiar català o castellà. Tanmateix, també ha fet menció d'ECOP (Associació d'estudiants catalans d'origen pakistanès) associació que, s'ha encarregat de donar-li un cop de mà en la preparació de l'estand de l'Exporecerca. Sobre el seu treball Muniba ens explica que li ha “permès conèixer una realitat que vivia des de petita però no acabava de tenir-ne consciència ni de saber el perquè d'aquest fenomen. He pogut estudiar la correlació que hi ha entre la integració familiar a Barcelona i l'èxit escolar dels seus fills i filles. He pogut aprofundir en l'estudi dels factors de protecció que prevenen l'abandonament i el fracàs escolar, sigui ajuda per part dels pares a l'hora de realitzar els deures, els recursos que ofereix l'escola, etc.”.

Per altra banda, segons la jove investigadora, aquesta experiència ha estat una gran oportunitat per difondre el seu treball de cara al gran públic, desconeixedor de la temàtica. A més a més, l'Exporecerca, en ser un esdeveniment de caràcter didàctic i interdisciplinari, ha permès que pugui nodrir-se del coneixement comprès en els treballs d'altres estudiants. Muniba, és la primera estudiant catalana d'origen pakistanès en participar en aquest projecte, i gràcies a això, ha pogut trencar amb molts dels estereotips generats al voltant de la comunitat pakistanesa. Arran del seu origen, s'ha trobat que ha hagut de respondre preguntes que per altres estudiants no han estat rellevants, com per exemple si els seus pares posaven alguna objecció al fet que anés a la universitat. "Els vaig explicar que jo he triat el que volia estudiar, Psicologia. El meu pare i mare no m’han posat cap pega". De fet, la seva mare ha tingut una participació activa al llarg de tot el procés. Ha pogut gaudir d'acompanyar-la en tot moment a l’Exporecerca, veient altres treballs, contestant preguntes que li ha fet la gent, etc. La mare ha deixat molt clar que està molt orgullosa de la seva filla. Ha vist que la Muniba ha rebut molta atenció, que el seu treball ha generat interès i que ha rebut felicitacions per part dels membres del jurat, professorat i estudiants visitants.

Finalment, la història de la Muniba és un exemple de com es poden trencar certs imaginaris socials clarament estereotipats. La jove estudiant ha pogut transmetre el seu missatge a centenars de persones, les quals s’han mostrat interessades en el seu tema. Com hem vist a través del seu testimoni, poder participar en aquest tipus de projectes són una experiència molt especial i única. Com diu Muniba, “una oportunitat que tenen els joves de donar a conèixer el seu esforç de setmanes o mesos a la gent.”

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest