Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Els oblidats dels oblidats: la minoria Rohingya

Els oblidats dels oblidats: la minoria Rohingya

Igor G. Barbero, cofundador de la Revista 5W i responsable de comunicació en la unitat d'emergències de Metges sense Fronteres (MSF) i Blanca Garcés Mascareñas, investigadora sènior de l'àrea de migracions del CIDOB, han exposat la situació actual que es viu a Bangla Desh arran de l'últim èxode massiu de membres de la comunitat musulmana Rohingya, en un acte que ha tingut lloc el dimarts 27 de febrer a la seu de Casa Àsia i en col·laboració amb el Cidob.

Barbero, ha començat la seva intervenció denunciant que des de l'agost de 2017 prop de 700.000 rohingyas han hagut de fugir de la violència perpetrada per les forces de seguretat de Myanmar i refugiar-se en camps i assentaments improvisats, que s'han anat aixecant a la península de Cox's Basar al sud-est de Bangla Desh, convertint la seva situació "en la major crisi de refugiats que ha viscut Bangla Desh en tota la seva història".

"A dia d'avui, sis mesos després d'aquest èxode massiu, la repressió continua ja que encara hi ha persones de la minoria musulmana Rohingya que marxen del seu país, venent els seus béns, fugint en barques i vivint en condicions molt precàries". Malgrat l'important desplegament humanitari que estan duent a terme les ONG (només Metges sense Fronteres realitza diàriament 1.800 consultes mèdiques), les necessitats continuen sent apressants, ha dit Barbero.

El representant de Metges sense Fronteres també ha explicat que es tracta d'una població composta majoritàriament per nens i dones, que ha patit experiències traumàtiques, ha perdut a familiars, ha patit tot tipus d'abusos, vexacions i violència sexual i, per això, l'actuació dels serveis sanitaris i de salut mental en el terreny són crucials.

Per la seva banda, Blanca Garcés ha dit que aquest lamentable episodi de neteja ètnica ha posat al mapa als rohingyas i en alerta el món occidental. No obstant això, ha assegurat, la seva història ve de lluny: "es tracta d'una minoria musulmana en un país de majoria budista, que és perseguida per un estat que no la reconeix com a grup ètnic de la nació birmana, i que segueix tractant als seus membres com apàtrides i, en conseqüència, són exclosos de drets tan bàsics com la salut, l'educació, i pràcticament a qualsevol lloc de treball. I, al final, "acaben en camps de refugiats: són vides permanentment en espera, aquesta és la vida d'un refugiat".

La investigadora del Cidob també ha explicat que més enllà del conflicte religiós i ètnic, s'ha parlat molt poc de la confiscació de terres, que s'ha agreujat amb l'entrada de capitals estrangers que inverteixen de forma massiva a Myanmar, i en operacions en les que l'exèrcit ha tingut un paper clau. Segons Garcés, en tot aquest temps s'han expropiat més d'un milió d'hectàrees que abans eren propietat dels rohingyas. En definitiva, per a Garcés "la persecució d'aquesta comunitat ha complert amb un doble objectiu: l'expulsió de les seves terres i posar el focus del conflicte en la qüestió ètnica i religiosa".

Finalment, Blanca Garcés ha qüestionat el paper de la comunitat internacional davant d’aquesta crisi. "S'ha posat l'accent en la passivitat i connivència de la política birmana birmana Aung San Suu Kyi però cal tenir en compte que l'ONU s'ha limitat a oferir ajudes per a programes en desenvolupament i no ha volgut entrar a fons en la qüestió". A més, ha conclòs, avui els estats tanquen les seves fronteres als refugiats, de manera que afavoreixen que organitzacions criminals i xarxes de traficants es lucrin amb la situació dels refugiats rohingyas.

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest