Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Economia i Empresa > Casa Àsia advoca per la cooperació entre ciutats asiàtiques i europees

Casa Àsia advoca per la cooperació entre ciutats asiàtiques i europees

  • /swf/player.swf?videourl=/media/asset_publics/resources/000/053/719/original/Asia_Innova_8_LOW.mp4&fotourl=/keyframes/53719.jpg&barcolor=99C1FD&streaming=true

Les ciutats asiàtiques congreguen el major nombre de població urbana del món i seguiran sent les principals contribuïdores al procés d'urbanització global, que segons UN-Habitat superarà el 60% del total de la població mundial l'any 2030. L'explosió de la població urbana a Àsia obliga a treballar de forma multilateral, a través d'associacions globals o de projectes que involucren a diverses ciutats d'Europa i Àsia, o de forma bilateral amb les ciutats asiàtiques, per exemple, a través dels agermanaments en diferents àmbits.

Entre els reptes globals en l'àmbit de la sostenibilitat es troben la pol·lució, la mobilitat urbana sostenible, la contaminació acústica, la gestió de recursos hídrics i de residus, en els quals la cooperació city-to-city pot resultar fonamental per trobar solucions. Pel que fa als reptes comuns, podem destacar la millora de les condicions de vida dels ciutadans, el dret a l'habitatge, la promoció d'economies eficients, sostenibles i que garanteixin la creació de llocs de treball de qualitat com ara els start-up ecosystems.

Les noves tecnologies poden ser font de solucions per a aquests reptes globals i compartits, de manera que la cooperació en la transferència de coneixement en matèria de bones pràctiques i d'experiències de les principals Smart Cities és clau no només per afrontar aquests desafiaments sinó també per generar noves oportunitats.

Casa Àsia té com una de les seves principals àrees de treball la cooperació entre ciutats en aquests àmbits. Des de l'any 2015 participa al programa World Cities de la Unió Europea que gestiona la Direcció General de Política Regional i Urbana i que està dedicat a la col·laboració internacional de ciutats europees amb ciutats asiàtiques. A aquest programa es va sumar posteriorment la participació en el programa International Urban Cooperation (IUC-Àsia), també de la Unió Europea, dedicat a potenciar la cooperació urbana amb Àsia en temes d'innovació en la gestió de ciutats i el desenvolupament sostenible. I, aquest mateix any 2017, gràcies al suport de la Secretaria d'Estat d'Afers Exteriors del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació i als ajuntaments de Madrid, Barcelona i València, el programa Àsia Innova ha estat dedicat a la cooperació amb ciutats intel·ligents d'Àsia .

En el marc d'Àsia Innova, més d'una vintena d'especialistes europeus i asiàtics van participar en el simposi de dos dies organitzat a la seu de l'Ajuntament de Madrid, representant associacions multilaterals (UN-Habitat), associacions mundials de ciutats (Citynet o Metropolis) , a ciutats asiàtiques de diversos països (Singapur, Japó, Xina, Índia i Corea) i diverses empreses privades dedicades a solucions tecnològiques per als reptes urbans (Everis o Telefònica). Aquesta doble jornada va permetre identificar totes les possibilitats de col·laboració entre les ciutats espanyoles i algunes de les ciutats asiàtiques més reputades globalment com smart cities.

Després de les paraules inaugurals a càrrec del secretari d'estat, Fernando García Casas, del coordinador general de l'alcaldia de Madrid, Luís Cueto, i del director general de Casa Àsia, David Navarro, va tenir lloc el discurs inaugural a càrrec del director d'Investigació i desenvolupament de Capacitat d'UN-Habitat, Eduardo López Moreno qui va centrar la seva presentació en la implementació de la Nova Agenda Urbana i el potencial de la Iniciativa de les Ciutats, amb referències específiques al procés d'urbanització a Àsia. Aquest marc general va servir per a posteriorment aprofundir en els diversos àmbits de col·laboració entre ciutats que ofereixen les associacions de ciutats participants, com és el compartir solucions tangibles per al desenvolupament sostenible de les ciutats en el cas de Citynet, la inclusió d'infraestructures socials i físiques per el desenvolupament de smarts cities en el cas de Metropolis, la planificació urbana d'àrees metropolitanes per la Fundació Metrópoli, o la cooperació directa amb Smart Cities espanyoles al Congrés de Ciutats Intel·ligents.

Pel que fa als exemples d'èxit de Smart Cities asiàtiques, Shinji Yamamura va comentar el model japonès de Tòquio; el coreà Jong Sung Huang va explicar com les iniciativa Smart Seoul ha convertit la ciutat en un referent mundial; per la seva banda, Yuan Feng va analitzar algunes de les raons per les quals Guangzhou és un referent en matèria de gestió urbana a nivell mundial i els canvis que les noves tecnologies de la informació i la comunicació estan produint a les ciutats asiàtiques; Peter Yeung va presentar el cas de Hong Kong, que segueix sent coneguda com un exemple d'ecosistema d'innovació i d'integració tecnològica reeixida. La participació del director general adjunt d'Innovació i de la Ciutat intel·ligent, José Javier Rodríguez, va permetre contraposar un cas espanyol d'èxit com és el de Madrid com a exemple de bones pràctiques.

La segona jornada així com la trobada celebrada a la ciutat de València, gràcies a la col·laboració del seu Ajuntament, va seguir la línia d'innovació en l'àmbit Smart City, però amb el focus posat en els ecosistemes d'start-up com actius econòmics clau per estrènyer les relacions entre ciutats i empreses. La primera tinent alcalde de València, Sandra Gómez, va inaugurar la sessió incidint en la importància dels joves i dels ecosistemes d'start-ups per al futur de les ciutats. Els representants locals i experts asiàtics com Kandarp Metha del IESE o Liwen Qin de la consultora Trendsea, van subratllat el gran potencial de València en el sector gràcies a la notable col·laboració de triple hèlix entre el govern local, les universitats i la indústria. Així mateix, el programa va permetre contrastar-lo amb altres models asiàtics que van ser presentats, com és el cas dels ecosistemes d'start-up de Corea, Japó, Singapur, Índia i Xina.

Barcelona va completar el programa Àsia Innova amb una dinàmica sessió de treball a manera de wrap up meeting, que va permetre fer balanç dels coneixements i best-practices compartits entre les dues parts durant tota l'edició de l'esdeveniment. El secretari de Metròpolis, Octavi de la Varga va explicar les complexitats de la governança urbana metropolitana. La sessió va comptar també amb la presència de Miquel Mateu, director del programa Àsia-Pacífic de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Joan Batlle director de transformació digital de l'IMI i Sergi Saurí, director del CENIT.
Aquesta trobada va servir per tancar aquesta edició del programa Àsia Innova 2017 i per establir els següents passos a seguir en la cooperació entre ciutats asiàtiques i europees.

 

Asia Innova a Madrid

 

Asia Innova a Valencia

 

Asia Innova a Barcelona

Informació relacionada

Desplegable

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest