Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Viatges > Mongòlia, una identitat a base de contrastos

Mongòlia, una identitat a base de contrastos

16/05/2017 LORENA ROMO |

La societat mongola sempre ha estat caracteritzada per ser generalment nòmada; no obstant això, les condicions de vida a l'estepa s'han endurit per una radicalització de les temperatures a causa del canvi climàtic. Aquest és el tret més crucial en l'actualitat, però no és l'únic contrast al que s'ha enfrontat, o encara s'enfronta, el país asiàtic.

Mongòlia és un país de contrastos.
Ja en la història antiga del país, Gengis Khan era un exponent d'aquesta antítesi. Nòmada i conqueridor a mateix temps; assedegat de poder però incapaç de mantenir-se sempre en un sol lloc per governar-lo. En el present, hi ha diversos punts en què convergeix la paradoxa de la contradicció.
En un primer lloc, el Gobi és el desert més gran d'Àsia; ocupa el 30% de la superfície de Mongòlia però no és un simple oceà de sorra. Les seves immenses dunes coexisteixen amb muntanyes que sorgeixen gairebé del no-res, creant una atmosfera màgica. És el desavantatge del país, ja que es tracta d'un territori àrid, incultivable; però és, al mateix temps, l'atractiu ambiental més important de la regió i l'orgull dels mongols, que rendeixen culte al "Gran Cel Blau" que es dibuixa a l'horitzó d'aquest espectacle natural.

La naturalesa és un punt molt important en la cultura i societat mongoles. Es creu que el primer parc nacional es va crear aquí, per a conservar els boscos i muntanyes sagrades de Bodg Uu. Això és influència de la religió budista en la seva branca tibetana, que és la més gran en el país. Una manera de pensar que s'ha mantingut durant segles, malgrat que en l'època d'invasió soviètica es van executar entre 30.000 i 3000.000 persones, segons el monjo G. Purevbat, del monsateri de Gndan a Ulan Bator -tal com s'explica al monogràfic sobre Mongòlia de la revista Altaïr-.


Una altra contraposició al país asiàtic és precisament la que es crea a causa de la invasió soviètica. Ulan Bator, la capital mongola originàriament anomenada Ih Hüree, està des d'aquest moment plena d'icones comunistes. No obstant això, la societat mongola mai les ha sentit com a pròpies i, avui dia, tot i que es mantenen als carrers, tenen significat irrellevant pels autòctons. També a la revista Altaïr, s'explica l'anècdota sobre la discoteca Issimus, que el centre de la seva pista de ball regna una antiga estàtua de Stalin.

L'idioma també és una incongruència herència de la història, i és que mentre que la llengua parlada és el mongol, l'escriptura es basa en l'alfabet ciríl·lic. Segons informa EFE, en l'actualitat existeix l'objectiu de tornar a implantar l'afabet mongol, estèticament molt diferent al ciríl·lic, sent aquest similar a l'àrab i de lectura vertical.

No obstant això, de tots els contrastos, el més significatiu és el que hi ha entre el camp i la ciutat.

Escletxes internes

Fins ara, Mongòlia ha mantingut una població majoritàriament nòmada, a causa del terreny escassament fructífer. Aquesta forma de vida suposa carregar casa teva a l'esquena, alimentar-se a base de llet i carn -conseguida de forma artesanal dels animals propis- i estar constantment en moviment en funció del temps.

"Ger" és el nom que tenen les llars dels nòmades: un tipus de cabana folrada amb llana que porten a sobre sempre, i munten en unes dues hores. Durant els seus viatges, es transporten a peu o a cavall, o fins i tot en ren, en el cas de l'ètnia Tsaatan -coneguts com els pastors de rens-.

Una filosofia de vida que es basa en la convivència amb la natura, formant part intrínseca d'ella. Aquesta concepció de l'existència xoca amb la que es viu a la ciutat: Ulan Bator és cada vegada més moderna, i els seus habitants no guarden ja gairebé cap símil amb els que travessen les estepes. Els telèfons d'última generació, la televisió, l'accés a internet; bàsics de la vida moderna -i occidental- que ja es troben a la capital i als que els nòmades no estan habituats.

Malauradament, actualment s'estan veient obligats a fer-ho.
Tot i que aquestes diferències entre camp i ciutat són les que més divideixen el país, hi ha un altre contrast encara més dràstic, i és la que hi ha entre les temperatures.

El "dzud", traduït literalment com "mort blanca", és el nom que donen els mongols a les temperatures canviants, que poden anar de 40 positius a l'estiu a 40 negatius a l'hivern. Unes dures condicions climàtiques que sempre han assotat als nòmades, però que cada vegada s'estan accentuant pel canvi climàtic.

La vida a l'estepa és ja gairebé impossible, i molts d'aquests viatgers incansables estan trobant-se forçats assentar-se en les ciutats. Ulan Bator està fent front a una gran pressió demogràfica, i la forma de suportar-és encara una incògnita.


Tots aquests contrastos, entre altres coses, han convertit als mongols en uns valents. Una estirp guerrera, que no es conforma. Un caràcter que s'ha format a través de la història i els canvis, i que atorguen al país una identitat única.


Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest