Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Viatges > Budisme: una forma de vida més enllà de la religió

Budisme: una forma de vida més enllà de la religió

14/02/2017 LORENA ROMO |

El Budisme és una de les religions més conegudes del planeta, però no tothom sap què és en el que realment creuen els seus adeptes. Més que una religió com a tal, busquen el creixement personal i l'expansió de les bones pràctiques, en les quals destaquen l'amabilitat, la compassió i l'amor.

Segurament hagis vist més d'una vegada una estàtua d'un Buda. Potser fins i tot tens una a casa, decorant el menjador. T'has parat a pensar què significa aquesta figura?
A diferència d’allò que algú que no conegui la religió pugui pensar, Buda no és una persona. Buda és un concepte, i es refereix a aquell que ha aconseguit lliurar-se del Samsara per aconseguir el Nirvana.

Fem una descripció d’aquests conceptes:

Què o qui és Buda?

Buda és un nom que té origen en la figura de Siddharta Gautama. Ell va ser el primer il·luminat, i és objecte de culte pels budistes. No obstant això, el concepte de “culte” o “veneració” no s'entén en el budisme com en la resta de religions teistes. Buda Gautama no és un Déu: és una persona corrent que, gràcies als seus coneixements i la seva fe, va aconseguir lliurar-se de tot sofriment i assolir la pau interior. Per això sempre se’l retrata somrient. És un home feliç, sense pertorbacions. Això és, per als budistes, un gran exemple i model a seguir. Una figura de Buda no implica una veneració, un prec cec, a la recerca de solucions màgiques. Una figura de Buda és aquesta imatge que mires per sentir-te confiat i pensar que tu també ets capaç de sentir-te així de bé. De sentir aquesta pau. D'il·luminar-te.

La llum està al teu interior

La il·luminació és una interpretació que li donem al concepte Nirvana. Aquesta paraula sànscrita és difícilment explicable per a la mentalitat occidental. Es refereix a l'absència de tota pertorbació, de tot desig. En el Budisme no s'entén l'absència de desig com una castedat, sinó com un alliberament. Els desitjos són satisfaccions no permanents, que solament serveixen per calmar la nostra ansietat. És cert que la societat occidental té moltes obligacions, i molta pressa. És per això que sempre tenim tendència a no gaudir del present, sinó a pensar una vegada i una altra en les coses que tenim per fer -o fins i tot en les quals no hem fet-. Per això busquem satisfer els desitjos: menjar xocolata, veure la televisió, comprar roba, emborratxar-se, el sexe, entre d’altres. El Budisme entén que, per aconseguir la il·luminació, has de lliurar-te de tota preocupació i sentir-te present a tot moment. Els desitjos satisfan el cos momentàniament, però la veritable felicitat s'aconsegueix amb la il·luminació: el fet de sentir-te lliure, sentir-te tu mateix. Sense condicionants, com quan ets un nen. Com quan te’n vas de vacances a la platja més recòndita, i deixes el mòbil a l'habitació, lluny de tu. I solament existeixes tu, aquest moment, i la teva respiració… Estendre aquesta sensació a tota la teva existència és la que fa que s'aconsegueixi la il·luminació: un estat transcendental en el qual es deixa de sentir com un mateix, per sentir-se part del cosmos. Com la naturalesa o l'univers mateix: infinit, sense limitacions.

El no-res, ho és tot

Per poder entendre això, cal conèixer el sentit que té per als budistes el concepte del buit. El buit no és l'absència d'alguna cosa, sinó precisament el contrari: l'existència mateixa de les coses. Aquesta forma de pensar considera que tot allò que existeix té una forma pura, que és la que no té limitacions. Per exemple: una Església és un concepte que pot tenir moltes connotacions segons les creences de cadascun. El buit, en aquest cas, seria l'Església, sense més. Sense connotacions. Doncs el mateix s'aplica a les pròpies persones: quan ens lliurem de les creences, tòpics, estereotips, normes de cada societat, existim nosaltres mateixos, sense ego, sense personificació. Som part del món, i som buit.

El present és l'antídot contra l'ansietat

Per aconseguir aquesta sensació, cal lliurar-se del samsara. Aquest concepte es refereix, precisament, a la roda de sofriment que ens persegueix en una i una altra vida. Quan aquestes mateixes preocupacions acusen una vegada i una altra, quan les obligacions et manen fer una cosa, però tu vols fer una altra; quan no ets lliure. Això és el samsara. Un cercle viciós en el qual l'individu es veu embolicat, infeliç, atabalat, condicionat… 

Lliurar-se del samsara és segurament la tasca més difícil de l'ésser humà, precisament perquè desfer-se d'aquest cercle és el que ens atorga la infinitat. Per a això, cal ser capaç d'anar a l'arrel mateixa del problema. Ser capaços d’esclarir, de ser conscients. I aquí és on ve la base de tot el viatge budista. La consciència. Pot ser que aconsegueixis o no ser un Buda, però el camí que et porta cap al Nirvana és la consciència. Saber el que fas, per què ho fas, i què és el que sents quan ho fas. No ser un robot. Apreciar els sentiments, les emocions, el propi respirar. Sent conscient de la teva pròpia existència és com pots començar a lliurar-te de les teves cadenes. Ja siguis capaç de fer canvis a la teva vida o no, mentre tinguis clar d'on vénen els teus lligams, estaràs més prop de començar a volar.

Això són solament algunes de les creences budistes. Hi ha diverses vessants d'aquesta religió (theravada, Mahāiāna, Vajrayāna) i òbviament cadascú té la seva forma d'interpretar-les. No obstant això, mirar el món des d'una perspectiva budista té grans beneficis per a l’ésser humà. És per això que a Occident es coneix el zen, el ioga, la meditació, el mindfulness… No és tan difícil endinsar-se en aquesta forma de veure la vida, simplement cal obrir una mica les fronteres i entendre que, més que una religió o alguna cosa estrictament oriental, el budisme busca la manera que tots siguem una miqueta més humans.

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest