Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Espanya i les Filipines reforcen llaços econòmics a Davao

Espanya i les Filipines reforcen llaços econòmics a Davao

Empresaris i representants d'institucions espanyoles i filipines han debatut durant dos dies a la ciutat de Davao, i en el marc de la VIII Tribuna Espanya-Filipines, noves formes de col·laboració econòmica per aconseguir un major desenvolupament conjunt, i ,en particular, van identificar el desenvolupament d'infraestructures i de fonts d'energia renovables dos dels sectors en què els dos països podrien beneficiar-se.

La vuitena edició de la Tribuna Espanya-Filipines, organitzada per Casa Àsia, la Fundación Santiago i el Consell de Negocis Filipí-Espanyol, va comptar amb la presència d'una delegació d'empresaris espanyols i la participació del ministre d'Economia de Filipines, Carlos G. Domínguez, i del secretari d'Estat d'Afers Exteriors i de Cooperació d'Espanya, Ignacio Ybáñez.

"Tenim una relació especial amb Filipines i volem intensificar-la encara més. El nostre objectiu és enfortir els llaços econòmics", va dir davant la premsa a Davao, Ignacio Ybáñez. "Estem segurs que hi ha moltes àrees en què podem col·laborar", i va destacar en concret les infraestructures, el turisme i el desenvolupament rural. Segons Ybáñez, "també volem ajudar a reduir la pobresa al país, i promocionar l'ús de l'espanyol com idioma estranger a les Filipines".

Per la seva banda, el ministre d'Economia Carlos G. Dominguez va afirmar: "Esperem poder intensificar les relacions", Domínguez va apuntar al possible increment d'inversió d'empreses espanyoles en el sector energètic, un mercat que el president del país, Rodrigo Duterte, ha afirmat aquesta setmana que vol obrir-lo al món. "Reconeixem que Espanya és un dels països líders en energia solar i sabem que hi ha molts projectes que estan pendents. Per descomptat, estem mirant la tecnologia espanyola", va indicar Domínguez.

"Filipines és una zona que té una importància estratègica importantíssima, i que a més té un dèficit d'infraestructures", va assenyalar Francisco Moreno, representant de la companyia constructora espanyola OHL. "Hi ha una oportunitat i un camp tremend a Filipines", va destacar l'empresari, i va apuntar al país asiàtic com una bona opció a la crisi econòmica a Espanya, segons informa l'Agència EFE.

El filipí Karim García, de la companyia Metro Pacific Investment Corp, va reconèixer que les Filipines "necessita carreteres, aeroports, ferrocarrils i moltes més infraestructures". "Especialment a l'Àrea Metropolitana de Manila, on tenim moltíssim trànsit i hauríem de començar a construir sistemes de transport públic subterrani", va explicar García, que va recordar que Espanya té diverses empreses expertes en la construcció de túnels. García també va indicar que les Filipines necessita fonts d'energia i alternatives a les plantes de carbó i jaciments de gas.

"Hi ha molt negoci a Filipines i moltes coses per fer. Els dos països compartim els mateixos principis, les mateixes creences, li donem importància a les mateixes coses", va dir José Ignacio Hualde de Solarig, empresa que treballa en el desenvolupament de projectes d'energia solar a Filipines des de 1997. "No és fàcil entrar a les Filipines, però cal tenir paciència, es pot fer", i va destacar que moltes zones de l'arxipèlag filipí encara no compten amb una font d'electricitat.

Segons Hualde, l'impacte de les inversions d'empreses energètiques espanyoles a Filipines és notable i ha millorat la qualitat de vida dels habitants de la zona de manera excepcional.

El president del Consell de Negocis Filipí-Espanyol, Jose Leviste, va destacar que una bona relació econòmica entre les Filipines i Espanya suposa no només un major accés del país asiàtic al mercat de la Unió Europea (UE), sinó també a Llatinoamèrica. "Nosaltres a les Filipines veiem a Espanya també com un punt d'entrada natural no només a la Unió Europea, sinó també com un punt d'entrada a Llatinoamèrica", va precisar. En la seva opinió, "la relació amb Espanya és una oportunitat per a nosaltres, i és clarament una relació estratègica".

A més d'oportunitats en infraestructures i energia a les Filipines, els assistents al fòrum hispanofilipí van debatre sobre la possibilitat d'incrementar el comerç bilateral de productes agrícoles, així com fomentar el turisme i el castellà a l'arxipèlag asiàtic.

Van acudir a la tribuna el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Filipines, George Barcelon; el president del Consell de Negocis Filipí-Espanyol, Jose Leviste; el director general de la Casa Àsia, Ramón María Moreno; i l'ambaixador d'Espanya a Manila, Lluís Calvo.

La Tribuna Espanya-Filipines, celebrada per primera vegada el 2005, té lloc a Espanya i Filipines de forma alternativa i el seu objectiu principal és potenciar les relacions bilaterals, especialment en l'àmbit econòmic, però també en el polític i cultural.

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau | Sant Antoni Maria Claret, 167 | 08025 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest