Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Internet i Multimèdia > La solució japonesa a l’addició dels joves a Internet

La solució japonesa a l’addició dels joves a Internet

La majoria de joves del Japó estan les 24 hores del dia connectats a Internet, cosa que preocupa cada vegada més als professionals de la salut. S’han creat els “campaments sense Internet” com a projecte per a ajudar a desconnectar a aquests addictes a la xarxa.

 

Una investigació governamental del 2013 donava a conèixer que un 60% dels alumnes de secundaria al Japó han tingut contacte amb el món digital des de molt petits, i que la majoria mostraven senyals fortes d’addició a Internet.

Segons professionals de la salut mental, aquestes pràctiques insanes amb Internet tenen un impacte neurològic comparable al de la dependència a l’alcohol o a la cocaïna. Podríem estar parlant de “mono” o de “síndrome de dependència”, així com de la interferència que suposa amb la resta d’activitats pròpies de l’ésser humà i fins i tot trastorns de son o alimentaris. També es poden donar trastorns com el dèficit d’atenció, la hiperactivitat, l’ansietat i depressió, i la fòbia social o síndrome d’Asperger (problemes mentals i de conducta).

Els casos més exagerats de ciber-addictes són els anomenats hikikomoris (significa inhibició, reclusió o aïllament). Són adolescents que després d’algun tipus de fracàs, tant escolar com amorós, o algun tipus d’assetjament, s’amaguen del món en les seves habitacions evitant qualsevol tipus de relació social que no sigui a través de la pantalla. N’hi ha que passen mesos i fins i tot anys a sortir de les seves cases i amb una nul·la comunicació amb el seu entorn.

Amb la introducció dels smartphones la dependència s’ha fet més difícil de detectar, ja que poden estar connectats a tot arreu i en qualsevol circumstància sense necessitat d’aïllar-se a una habitació.

Segons els psicòlegs, aquesta obsessió per estar sempre online es deu al temor de ser deixat de costat o fins i tot assetjat si no es respon amb suficient rapidesa als missatges. La necessitat que no es pot contenir de comprovar constantment la pertinència a un grup i de seguir les regles establertes mostra una característica de la cultura japonesa: que és una societat conformista, que tendeix a rebutjar les dissonàncies i no anima a la gent a defensar les seves pròpies opinions.

Creació dels “campaments sense Internet” com a mètode de tractament

El Ministeri d’Educació japonès està tan altament alarmat per la situació creixent d’addició a Internet dels joves que s’està plantejant seriosament l’obertura de centres especialitzats de desintoxicació d’Internet.

Des del Ministeri d’Educació, Cultura, Esport, Ciència i Tecnologia es va posar en marxa l’incitativa de les acampades al bosc sense tocar un ordinador ni un dispositiu mòbil. En el primer programa van participar de forma voluntària una desena d’adolescents, que s’allotjaren en cabanyes a prop de la muntanya Fuji, practicaren senderisme i altres activitats. Tot això acompanyats de tres psicòlegs i en el marc d’una teràpia de grup cognitiva conductual.

El mètode busca experimentar amb el món real, el treball en grup i el contacte amb la naturalesa. I encara que al principi els joves es mostraven una mica reacis, al final es van obrir i es va aconseguir crear llaços íntims entre ells.

A dia d’avui aquest tipus d’ addició no està reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ni per l’Associació de Psiquiatres de EUA (APA). En qualsevol cas, el ministeri de Japó planeja repetir els “campaments sense Internet” de cara als pròxims anys i a major escala.

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest