Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Casa Àsia > Ambaixador López-Busquets: "L'Iran ha de resoldre el seu problema de finançament"

Ambaixador López-Busquets: "L'Iran ha de resoldre el seu problema de finançament"

L'ambaixador d'Espanya a l'Iran, Eduardo Lopez-Busquets, ha participat aquest dimecres 14 de setembre a la trobada empresarial "Oportunitats de negoci i inversió per a l'empresa espanyola a l'Iran", que ha tingut lloc a la seu de la CEOE. També han intervingut Joan Canals, president del Comitè de Països Mediterranis i Orient Mitjà (CEOE) i Ramón Mª Moreno, director general de Casa Àsia.

Aquesta xerrada s'emmarca en el programa "Trobades de Diplomàcia Econòmica sobre Àsia", que amb anterioritat ha abordat la situació econòmica d'Austràlia, Bangla Desh, Índia, Corea del Sud i Japó de la mà dels ambaixadors destinats a aquests països del continents asiàtic.

Amb l'entrada en vigor de l'acord nuclear amb l'Iran el gener del 2016, avalat per l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), la República Islàmica s'ha obert a la inversió estrangera després de 10 anys de bloqueig econòmic i ofereix, per tant oportunitats d' inversió per a l'empresa espanyola. Aquest ha estat el punt de partida.

López-Busquets ha començat la seva intervenció destacant que "l'acord que signa l'Iran és molt més que un acord nuclear. És un acord que busca reinserir el país al mapa internacional ". Aquest objectiu,  ha dit, és legítim però comporta un problema per l'Aràbia Saudita i per Israel, enemics acèrrims de l'Iran ja que es disputen el control d'una zona d'enorme importància geoestratègica.

No en va,  Iran compta amb 80 milions d'habitants, una població jove i formada, un PIB que creix de l'ordre del 4% anual, poseeix grans reserves d'hidrocarburs, i és el país que la comunitat internacional desitja que tingui un paper constructiu en una zona tan convulsa com l'Orient Mitjà. "És, en definitiva, el país que volem col·locar al mapa després de l'acord nuclear".

L'ambaixador també ha assegurat que la motivació principal rera l'acord que ha signat l'Iran és la seva necessitat de diners, degut en gran part a la baixada del preu del cru d'aquests últims anys que ha laminat la seva economia, i el sector públic s'ha quedat sense diners, encara que no és així en el sector privat ni en les recents empreses públiques privatitzades. D'altra banda, ha insistit que l'acord no prohibeix sinó que promou el desenvolupament a l'Iran d'una indústria nuclear civil, sector que pot ser una porta d'entrada per a les empreses europees.

En el cas d'Espanya,  està ben posicionada ja que "històricament no ha tingut molta relació amb l'Iran, ni bona ni dolenta, i això ens situa ja en una posició millor que la de molts altres països".

López Busquets ha subratllat, però, que tot i les oportunitats d'inversió que ofereix el país, la República Islàmica ha de resoldre el seu problema de finançament. Aquest, és sens dubte, el principal obstacle ja que a l'Iran no hi ha bancs que financin ni estan tampoc en consonància amb la legislació financera internacional .

Iran, actualment, produeix menys barrils de petroli per culpa d'unes instal·lacions obsoletes, el preu del cru  ha baixat, circula menys diners i això fa encara més complicat el seu problema del finançament. D'altra banda, hi ha una crisi bancària deguda, entre altres coses, a les traves que existeixen per enviar diners a l'estranger, fer servir targetes de crèdit o comprar a Internet. I perviuen, igualment, moltes sancions tant europees com nord-americanes. prèvies a l'embargament nuclear i associades al terrorisme i als drets humans que tampoc ajuden a resoldre el problema, ha emfatitzat el diplomàtic.

S'havia creat la sensació, segons l'ambaixador, que a partir de gener del 2016 i després de l'acord nuclear, tot anava a ser molt fàcil a l'Iran, però no ha estat així. Tothom esperava que l'endemà del "implementation day" tot canviaria, però la realitat és que hi ha hagut molt pocs canvis.

Cal tenir present que al gener del 2016 l'Iran es reincorpora al SWIFT (Societat per a les Telecomunicacions Financeres Interbancàries Globals), per poder transferir diners entre països, després de quatre anys absent d'aquest sistema, i és d'esperar que aquestes dificultats que presenten els bancs iranians siguin poc a poc eliminades.

Però no tot és negatiu, ha conclòs, ja que, per exemple, Airbus i Boing han signat convenis amb l'Iran per fabricar avions, el que demostra que hi ha bones opcions d'inversió en aquest camp com també en el de les infraestructures bàsiques, energètiques, de transports i comunicacions, turisme o mediambientals, en què Espanya té grans empreses. Per això, s'ha mostrat confiat en què  "l'Iran resoldrà els seus problemes, "i ha animat les empreses espanyoles a que inverteixin al país malgrat els obstacles financers que pateix.

 

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest