Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Economia i Empresa > Yotaru Hatamura: "Prevenir, pensar creativament i compartir coneixement són les claus de la bona gestió del risc"

Yotaru Hatamura: "Prevenir, pensar creativament i compartir coneixement són les claus de la bona gestió del risc"

El passat 29 d'octubre, Yotaro Hatamura, expresident de la Comissió d'Investigació de l'accident a la central nuclear de Fukushima, va impartir a la seu de Casa Àsia una sessió en la qual va parlar sobre les lliçons apreses arran de l'accident en matèria de planificació estratègica i prevenció de risc. L'acte va ser organitzat per Casa Àsia i la Japan Foundation.

Abans de la seva intervenció, Montserrat Riba, secretària general de Casa Àsia, i Hiroyuki Ueno, director de la Japan Foundation a Espanya, van inaugurar l'acte recordant la celebració de l'Any dual Espanya-Japó, que commemora els 400 anys de relacions diplomàtiques entre els dos països.

Seguidament va prendre la paraula el Sr. Hatamura, que va començar exposant breument els episodis del tsunami que va assolar a la regió de Tohoku el març del 2011 i que va afectar els blocs 1, 2, 3 , i 4 de la planta nuclear de Fukushima Daiichi, situada a 220 quilòmetres de Tòquio.

Entre les principals conclusions a què va arribar l'anàlisi del Comitè d'experts liderat pel Sr. Hatamura cal destacar que la companyia elèctrica TEPCO (Tokyo Electric Power Company), només tenia previsió d'eventuals accidents per factors interns i no va saber anticipar un desastre per causes externes. La companyia tampoc havia elaborat plans de reacció davant d'un possible accident múltiple que afectés més d'un reactor nuclear de la planta, ni plans per evitar l'expansió de la radioactivitat.

El Sr. Hatamura va assenyalar que el Japó va començar a desenvolupar energia nuclear per augmentar l'eficiència del sector energètic. Per norma general, una central nuclear produeix quatre vegades la quantitat d'energia que genera una central hidroelèctrica. Per això, Hatamura va assegurar que "si en un futur pròxim el Japó apostés per la desnuclearització energètica, el país hauria d'obtenir la tecnologia adequada per desmantellar els equipaments de producció i per gestionar els residus de forma segura. A més, caldria seguir acumulant coneixement científic per a un ulterior retorn a l'energia nuclear".

Amb l'objectiu de dissenyar una bona prevenció del risc i una eficaç resposta a una situació d'emergència col·lectiva, el Sr. Hatamura va insistir en la necessitat de preveure els escenaris probables, però també aquells que són improbables i fins i tot aquells que estan més enllà dels paràmetres de l'imaginable. Tot ha de ser pres en compte, i per això és necessari un pensament creatiu que es nodreixi de múltiples disciplines. El Sr. Hatamura va insistir igualment en la contribució del potencial creatiu de cada ciutadà al conjunt de la societat.

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau | Sant Antoni Maria Claret, 167 | 08025 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest