Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Política i Societat > La II Trobada de Dones Asiàtiques i Espanyoles planteja nous reptes per a la igualtat de gènere centrats en l'emigració

La II Trobada de Dones Asiàtiques i Espanyoles planteja nous reptes per a la igualtat de gènere centrats en l'emigració

  • /swf/player.swf?videourl=/media/asset_publics/resources/000/020/607/original/V_MINUTO_CASA_ASIA_WEB.mp4&fotourl=/keyframes/20607.jpg&barcolor=99C1FD&streaming=true
  • /swf/player.swf?videourl=/media/asset_publics/resources/000/020/613/original/trobada_dones_WEB.mp4&fotourl=/keyframes/20613.jpg&barcolor=99C1FD&streaming=true
  • /swf/player.swf?videourl=/media/asset_publics/resources/000/027/769/original/2011_11_07_Encuentro_mujeres_-_Jean_D_Cunha_WEB.mp4&fotourl=/keyframes/27769.jpg&barcolor=99C1FD&streaming=true

A Espanya viuen 140.000 dones asiàtiques, dones emigrants que han viscut en el procés d'emigració en situacions de vulnerabilitat: feministes musulmanes que busquen la igualtat sense renunciar a la seva fe, dones asiàtiques que defensen l'accés a l'economia productiva o dones cuidadores asiàtiques que viuen a Europa i que s'han convertit en el suport econòmic de la família, amb el consegüent estigma social en les seves cultures locals. Mai l'agenda de les dones ha estat tan global.

Per aquest motiu, la II Trobada de Dones Asiàtiques i Espanyoles, organitzat per la Xarxa de Dones Asiàtiques i Espanyoles, celebrat el passat 7 de novembre a Casa Àsia, va intentar acostar-se a la diversitat d'Àsia i l'ímpetu de les dones d'un continent clau en la configuració del món del segle XXI. La trobada va abordar els desafiaments de la igualtat a l'Àsia des de diferents perspectives: els reptes de l'accés al mercat laboral, la lluita contra la violència de gènere, les polítiques contra la desigualtat i l'exclusió social, la reivindicació de la presència pública de les dones.

I es va posar veu a la visió de les dones asiàtiques i espanyoles sobre el present i el futur. "No hi ha arma més poderosa per al canvi que la veu i la paraula de les dones", assenyalava l'exvicepresidenta del Govern d'Espanya, M ª Teresa Fernández de la Vega, en l'acte de cloenda de la II Trobada i de lliurament del Premi Casa Àsia 2011 a l'ONG Sister in Islam. "La discriminació no comença en l'edat adulta, comença abans de néixer i en la infància", afirmava l'índia Indu Capoor, fundadora i directora del Centre d'Educació i Capacitació en matèria de salut i consciència de la nutrició (Chetna), en referència a la sistemàtica relegació de la salut de les nenes en benefici dels nens.

"Les dones són les víctimes que viuen en la pobresa i alhora són les gestores en resoldre com sortir de la pobresa", va assenyalar Milagros Pérez Oliva, defensora del lector d'El País, totes elles són algunes de les idees que van sorgir de la II Trobada de Dones Asiàtiques i Espanyoles per encoratjar el progrés de les societats en igualtat.

Conclusions de la II Trobada de Dones Asiàtiques i Espanyoles

La II Trobada de Dones Asiàtiques i Espanyoles va agrupar a més de trenta dones i homes de l'àmbit polític i social al voltant de sis taules rodones sota el títol general de «Globalització i realitats locals». Va obrir la Trobada la Secretària d'Estat d'Immigració i Emigració, Anna Terrón, que ha recalcat el paper que tenen les dones asiàtiques en la immigració espanyola en els últims anys, i en especial per la seva capacitat de treball i per emprendre negocis. La jornada es va tancar amb una lectura de conclusions, en què es va posar èmfasi i es van compartir quatre idees clau:

1. La cura és un bé d'interès general. Cal fomentar i afavorir el cercle virtuós: bons cuidadors / es, bones cures i bona societat.
2. Cal repensar el model social, de forma col·lectiva i participativa a nivell local i global.
3. Cal identificar i fer visibles les dones com a agents de canvi social, com és el cas del paper que estan representant avui les dones musulmanes.
4. Importància de l'aplicació de la legislació d'àmbit internacional, nacional i local, en matèria de violència de gènere, tràfic d'explotació sexual, emigració, drets laborals i de ciutadania, etc.

Són aquestes les conclusions d'una trobada que tenia com a objectiu debatre sobre els efectes de la globalització sobre les realitats locals des del punt de vista de la situació i les aspiracions de les dones de les diferents societats asiàtiques. Aquesta II Trobada de Dones Asiàtiques i Espanyoles va ser possible gràcies a la posada en marxa l'any passat, durant la I Trobada, d'una Xarxa de Dones Asiàtiques i Espanyoles amb seu a Barcelona, ​​en col·laboració amb la UN Women, l'entitat per a la igualtat de gènere de Nacions Unides. Des de llavors, la Trobada es planteja com un espai de debat i intercanvi d'idees i propostes amb l'objectiu de promoure un major coneixement dels reptes i problemes a què s'enfronten les dones asiàtiques i espanyoles en la construcció del futur de les seves societats.

Informació relacionada

Desplegable

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest