Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Homenatge a Raimon Panikkar

Homenatge a Raimon Panikkar

  • /swf/player.swf?videourl=/media/asset_publics/resources/000/011/750/original/Homenatge_Panikkar-Apple_ProRes_422.mp4&fotourl=/keyframes/11750.jpg&barcolor=99C1FD&streaming=true

El dia 24 de febrer va tenir lloc l’homenatge al filòsof Raimon Panikkar, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en reconeixement a la seva trajectòria i rellevància intel·lectual. L’acte va estar protagonitzat per diverses personalitats, tant polítiques com dels cercles més íntims de Panikkar, i fou organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, Casa Asia, la Fundació Vivàrium -Raimon Panikkar i Fragmenta Editorial.

L’homenatge fou conduit per la periodista Helena García Melero, i va comptar amb diverses intervencions, des d’Artur Mas o Jordi Hereu, a Jordi Pigem o Milena Carrara, a més d’actuacions musicals de Jordi Savall y Montserrat Figueras i dels intèrprets de cítara i violí Bhakti Das i Griselda Cos.

L’alcalde de Barcelona Jordi Hereu va ser una de les primeres intervencions, i va voler manifestar la idoneïtat de retre l’homenatge en el Saló de Cent de l’Ajuntament: “Aquest és un magnífic espai per donar homenatge a una persona que ajuda a les diferents identitats de les persones que viuen en una ciutat com Barcelona i un país com Catalunya”. El president de la Generalitat Artur Mas, per la seva banda, va destacar la senzillesa de l’acte, però alhora la seva grandesa, atributs que també tenia l’homenatjat. Segons ell, Raimon Panikkar “era un home de diàleg i diàlegs en plural, entre cultures, entre religions, la suma de cultures i religions, i també entre identitats, entre cultures diferents, l'orient i l'occident i el nord i el sud”.

Xavier Melloni, provinent de la Facultat de Teologia de Catalunya, va destacar les virtuts de Raimon Panikkar, el qual “va ser mestre de molts de nosaltres, amb el seu esforç d'integració i va mostrar que la religió és ternària, amb un moviment d'ascens, de la paraula als actes i al silenci. Ens va mostrar que podíem ser ciutadans del món, que totes les causes humanes no en serien alienes”. Jordi Pigem, de la Universitat de Barcelona, es va centrar en algunes de les creences de Panikkar: “Només sobreviuran els místics, aquesta persona mística està oberta al món, a la terra i al cel i oberta a totes les oportunitats que ens trobem cada dia”. Amador Vega, de la Universitat Pompeu Fabra, va parlar de la seva enyorança: “Jo em penso que el que trobaré a faltar més del Raimon Panikkar eren les seves abraçades, em penso que això ho recordaré sempre”, així com de la importància dels silencis, recollits en el seu llibre El silenci del Buda. Per a Joseph Prabhu, de la Universitat de Califòrnia, Panikkar “va ser un amic, filòsof i representant al parlament de les religions” Així, Prabhu va destacar que per al filòsof, “l'objectiu era la comprensió dels altres” tot afirmant que “tenia una personalitat integrada, era professor, místic, amic i tenia una dignitat de l’edat”.

Milena Carrara, Presidenta de la Fundació Vivàrium, per la seva banda, s’està esmerçant en compilar i difondre l’obra i el pensament de Raimon Panikkar.

L’homenatge va tenir un convidat especial, la germana de Raimon Panikkar, Mercè. Aquesta va fer un breu repàs a la vida del seu germà i la família, i de la intel·ligència per la qual sempre havia destacat el seu germà: “Raimon s'educa als jesuïtes, i es un superdotat que s'emporta de tots els premis, i la mare s'enorgullia, però el Raimon no en feia cas, li deien Pan y Queso i ell res.” El periodista català Antoni Bassas, per la seva banda, va ser un invitat des dels Estats Units, i va parlar de com de seductor era Panikkar, “perquè li agradava tant el silenci com veure a la gent quin efecte provocaven les seves paraules, per això al principi es negava anar a la ràdio perquè no podia veure la gent”.

Mari Àngels Simón, lectora assídua de Raimon Panikkar, també va voler deixar el seu granet de sorra en el acte d’homenatge al filòsof: “Em sento afortunada d’haver-lo conegut, de la seva senzillesa i de la seva vàlua com a pensador. Vam tenir la sort de tastar guspires que vam assaborir quan fèiem les sessions. Voldria donar-li les gràcies de totes les persones que vam gaudir de la seva amistat i que gràcies a ell van estar inspirades per seguir el seu camí com a diàleg interreligiós”. Montserrat Ferré, una altra lectora amant de Raimon Panikkar, es va dirigir a ell per agrair-li la font de coneixement que va significar per a ella els seus llibres i la seva persona: “Gràcies Raimon, penso amb tu, el teu somriure està molt present, les xerrades a casa teva, els consells que obrien escletxes de llum a moments de foscor. Ens vas mostrar llibres, el Silenci de Buda, que al principi em van contar molt entendre, però ara es una font de coneixement”.

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest