Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
ca, application, menu, economia > Un gran gol diplomàtic i empresarial

Un gran gol diplomàtic i empresarial

15/03/2010 | IGADI por Jaume Giné

Uns dies després que el Barça guanyés la seva sisena copa, els sudrcoreans van marcar a Abu Dabi el millor gol econòmic de la seva història. El president Lee Myung-bak va viatjar a aquesta capital per a donar suport el projecte de l'empresa KEPCO per a construir 4 reactors nuclears a l'Unió dels Emirats Àrabs.

Uns dies després que el Barça guanyés la seva sisena copa, els sudrcoreans van marcar a Abu Dabi el millor gol econòmic de la seva història. El president Lee Myung-bak va viatjar a aquesta capital per a donar suport el projecte de l'empresa KEPCO per a construir 4 reactors nuclears a l'Unió dels Emirats Àrabs. Es va assolir un fabulós contracte de 20.000 milions $, al que també optaven França, el Japó i els EEUU. Un enorme èxit diplomàtic per a un país que va apostar per l'energia nuclear als anys 60. Lee Myung Bak té una gran experiència empresarial i un ampli coneixement del marc econòmic internacional.

Corea del Sud ha estat un dels primers països de l'OCDE en sortir de la crisi. La seva economia pot créixer un 4,5 % al 2010. És la 14º economia mundial i la 6º posseïdora de les divises mundials. És la 9ª exportadora i va obtenir un superàvit comercial de 43.000 milions $ al 2009. Els productes sudcoreans, amb una alta qualitat a preus competitius s'imposen als mercats. Unes dades objectives que valen més que mil discursos retòrics. Com explicar aquests assoliments?

El país no té recursos naturals i importa el 97 % dels energètics. Però disposa d'un recurs decisiu, un gran capital humà que valora l'esforç personal i col·lectiu i l'educació dels joves. En poques dècades ha transitat d'una societat rural i subdesenvolupada a una industrial i del coneixement. Ara s'impulsen nous sectors industrials, serveis, infraestructures i tecnologies per a assegurar un creixement sostenible i, el més important, crear ocupació. Un altre factor determinant: Es va apostar per la internacionalització. El Govern desenvolupa una trepidant i eficaç política exterior amb un fort component 'econòmic', com estratègia per a donar suport l'expansió comercial i inversora de les empreses coreanes a l'exterior. I donar suport a les empreses, grans i PIMES, significa crear i mantenir els seus llocs de treball.

En un món cada vegada més interdependent, els autèntics actors de l'acció exterior són les empreses, les universitats i centres de i+d i altres entitats socials, culturals i esportives. Es la qualitat dels empresaris, professionals i treballadors la que sustenta la competivitat i la imatge exterior d'un país. També la productivitat i la eficàcia del sector públic. Aquest ha de recolzar les iniciatives del sector privat i dels agents econòmics i socials amb voluntat, dimensió i capacitats per a internacionalitzar-se.

Hem de redoblar esforços per a una decidida acció exterior a Àsia, el nou centre i motor de la economia mundial. Tan sols corregirem el nostre gran dèficit comercial obrint nous mercats. Els nostres principals competidors són i serán asiàtics. Mentre aquí encara discutim el model energètic, els sudcoreans exporten reactors nuclears. Mentre Espanya encara busca assegurar el seu lloc al G20, Corea del Sud ja es membre de ple dret i organitzarà al novembre el pròxim cim del G20 a Seül. Un altre gran gol diplomàtic i econòmic.

Jaume Giné Daví, professor associat de la Facultat de Dret d'ESADE. Investigador associat al IGADI

Article publicat a:

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest