Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
ca, application, menu, economia > Corea del Sud tambè s'apropa a l'África

Corea del Sud tambè s'apropa a l'África

15/02/2010 | IGADI por Jaume Giné

Les inversions sudcoreanes en el continent africà no paren de créixer i abasten des dels recursos dels camps petroliers a Nigèria fins a la compra o arrendament de grans superfícies de terres cultivables a Moçambic. Tot això amb l'objectiu estratègic d'assegurar les necessitats actuals i futures dels recursos energètics i alimentaris dels quals manca Corea del Sud.

Corea del Sud desitja afrontar el repte africà. Igual que en les seves relacions amb Amèrica llatina pot jugar la basa de poder oferir una bona imatge, sense un passat colonialista, amb un model de desenvolupament que li va permetre passar, en poques dècades,de ser un país en vies de desenvolupament a una potència mitja industrial i tecnològica que conta amb grans empreses que s'han obert pas en tots els mercats exteriors.No cap amagar que, igual que la Xina, el Japó i l'Índia, també Corea del Sud busca en el continent africà els recursos naturals, alimentaris i energètics, per a assegurar el creixement econòmic sudcoreà.

Àfrica contava amb 830 milions d'habitants al 2008. Concentra una gran part dels països més subdesenvolupats del món si bé acumula grans reserves mundials de petroli i altres recurs naturals estratègics, com l'urani. Però el comerç exterior de Corea del Sud amb el continent és encara insignificant, solament 14.000 milions $ al 2008. Les exportacions sudcoreanes van arribar aquell any als 9.400 milions $. Però les expectatives de creixement dels intercanvis comercials són grans.

També les inversions sudcoreanes en el continent no paren de créixer i abasten des dels recursos dels camps petroliers a Nigèria fins a la compra o arrendament de grans superfícies de terres cultivables a Moçambic. Tot això mitjançant contractes de llarga durada, amb l'objectiu estratègic d'assegurar les necessitats actuals i futures dels recursos energètics i alimentaris que els manca a Corea del Sud. En aquesta carrera per a accedir als recursos cultivables a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, Seül competeix amb altres països, fins i tot amb majors capacitats financeres, com la Xina, el Japó, l'Aràbia Saudita i l'Unió dels Emirats Àrabs. Una qüestió que està suscitant algunes crítiques o dubtes sobre la transparència d'unes operacions que estan principalment protagonitzades pels mateixos governs. El BM està desenvolupant un codi de conducta internacional per a establir unes regles referents a això.

Amb l'objectiu de facilitar el diàleg i la cooperació mútua, Corea del Sud i l'Unió Africana van celebrar a Seül, els dies 24 i 25 de novembre del 2009, el 2º Fòrum CoreaÁfrica. Un primer Fòrum va ser organitzat al novembre del 2006, quan el Govern va llançar de forma molt improvisada la "Iniciativa de Corea per al Desenvolupament africà" (Korea's Initiative for Africa's Development). Aquest 2º Fòrum va contar amb la participació activa de delegacions d'alt nivell de 53 estats africans, encapçalades pel llavors president de la Unió africana, el gabonés Jean Ping. Entre altres mandataris va destacar l'assistència del president senegalés Abdoulaye Wade.

Es va aprovar la "Declaració de Seül" en la qual es determinava, en altres propòsits, la necessitat de reduir la pobresa, afavorir un "creixement verd", és a dir, un desenvolupament econòmic que freni la degradació mediambiental i l'escalfament global. Per a assolir-lo és precisarà una forta inversió en projectes de desenvolupament que desenvolupin tecnologies que assegurin l'eficiència energètica. També es va posar l'accent en la seguretat alimentaria i sanitària necessària per a donar resposta a les necessitats bàsiques de la població. Els representants dels estats africans van recaptar el suport de Corea del Sud, que acollirà el 11 i 12 de novembre el cim del G20, perquè aquesta els membres del G20 assumeixin les seves responsabilitats en favor d'una major cooperació internacional en la lluita contra erradicar la pobresa i el subdesenvolupament.

Seül s'ha compromès a incrementar l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) destinada a Àfrica, xifrada en 42 milions $ al 2005 i al 107,1 milions $ al 2008. Ara es desitja incrementar-la gradualment fins a arribar als 214 milions $ al 2012, any que es preveu celebrar el 3º Forum Corea-Àfrica. També s'incrementaran fins a 5.000 la xifra d'estudiants africans becats per a seguir cursos de formació a Corea del Sud així com l'enviament de 1.000 cooperants sudcoreans al continent al 2012. Finalment, Seül es va comprometre a ampliar la cooperació a través dels programes i projectes dels organismes internacionals com el World Food Program de les NNUU, el PNUD i UNICEF.

Corea del Sud, que manté relacions diplomàtiques amb tots els països africans, desitja impulsar una nova etapa de major acostament i cooperació amb Àfrica, assumint noves responsabilitats en la defensa dels béns públics globals. Des del 1 de gener del 2010 és membre del Comitè d'Ajuda al Desenvolupament (CAD) de l'OCDE.

Jaume Giné Daví, professor associat de la Facultat de Dret d'ESADE. Investigador associat al IGADI

Article publicat a:

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest