AGENDA

Bp_educacion Barcelona. 21/01/2019 19:00 - 04/03/2019 21:00
Curs: "Les escriptures d'Àsia"

Curs: "Les escriptures d'Àsia"

El curs és una introducció general al naixement i extensió dels sistemes d'escriptura a Àsia. Ofereix una presentació panoràmica de les diferents escriptures utilitzades a través dels temps, les seves relacions i les seves diferents maneres de reflectir les llengües.

El curs explica la riquesa de maneres d'escriure a Àsia a partir dels trets específics de cada cultura, les seves necessitats comunicatives, els recursos del seu entorn i les diverses característiques de les llengües a representar. L'evolució de les escriptures d'Àsia es mostra com un reflex notable dels grans processos de contacte i difusió culturals que han recorregut el continent al llarg de la seva història.

Programa:

SESSIÓ 1:

Què són i com apareixen les escriptures

Escriure per propagar la paraula. Dibuixar i escriure. Llengües i escriptures. Materials d'escriptura en les diferents cultures. Els tipus d'escriptures del món. Ideogrames i fonogrames. Funcions socials de l'escriptura i dels textos escrits.

SESSIÓ 2:

L'escriptura neix a Àsia

Els focus de l'aparició de l'escriptura en el món. La història comença a Súmer. Comptar, anotar, escriure: Els orígens culturals de l'escriptura cuneïforme. L'herència de l'escriptura mesopotàmica.

SESSIÓ 3:

Les escriptures semítiques

La propagació de l'escriptura egípcia per Àsia. Abjads i abugidas: Estructures de les escriptures semítiques. De l'escriptura aramea a l'escriptura manxú: El llarg camí al Pacific.

SESSIÓ 4:

Les escriptures de l'Índia

L'escriptura de l'Indus i la seva evolució. L'arribada del model semític a l'Índia. Les escriptures històriques del subcontinent indi. Les escriptures del sud-est asiàtic.

SESSIÓ 5:

El món de l'escriptura xinesa

D'endevinar a escriure: Formació i característiques de l'escriptura xinesa. Les dimensions visuals de la paraula. El paper de la cal·ligrafia. Difusió del model xinès per l'Àsia oriental. Les escriptures del Japó.

SESSIÓ 6:

Noves escriptures històriques

Influència dels models semític i xinès al naixement d'altres escriptures a Àsia. Raons i funcionament de les noves escriptures. Les escriptures de l'Àsia Central. L'escriptura tibetana. L'escriptura coreana.

SESSIÓ 7:

Les escriptures d'Àsia en la modernitat

La difusió de les escriptures àrab, ciríl·lica i llatina per Àsia. Alteracions de les escriptures asiàtiques en l'era colonial. Perspectives de les escriptures autòctones d'Àsia en el món global.

Curs a càrrec de:
Miguel Peyró, doctor en Filologia, especialista en antropologia lingüística dels pobles nòmades d'Àsia Central. Ha estat comissari general de l'exposició Escriptures: Símbols, Paraules, poders del Museu de Cultures del Món de Barcelona (2015-2016). Membre del comitè organitzador de l'última trobada internacional sobre sistemes d'escriptura, Graphemics in the 21st Century: From Graphemes to Knowledge, celebrat a Brest (2018). Ha publicat diversos estudis acadèmics sobre les escriptures i les seves dimensions comunicatives i culturals, i ha assessorat sobre sistemes d'escriptura a institucions com el Museu Etnològic i el Museu d'Història de Barcelona.

Data: 21/01/2019 > 04/03/2019

Horari: Del dilluns 21 de gener al dilluns 4 de març, de 19.00 h a 21.00 h
Durada total del curs i número i durada de les sessions: 14 hores. 7 sessions de 2 hores

Lloc: Can Jaumandreu
Carrer Perú, 52
Barcelona, 20, Barcelona

Entrada: 112 euros.

Organitza: Casa Àsia