Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Mediateca > Articles

Articles

Articles

Desplegable

Paisajes del fin del mundo, artículo de Menene Gras Balaguer

Menene Gras Balaguer - 24/07/2015
La voluntad de dar forma al futuro de una sociedad sin futuro y a un mundo ante el fin del mito del progreso suele dar pie a imágenes de un abismo en el que es fácil precipitarse, y nos basta la percepción de la caducidad de todos los seres vivos para concebir el horror de un después que no conocemos. La fuerza de la obra de Lee Bul reside en el modo en que traduce sus visiones escatológicas en paisajes insólitos fácilmente reconocibles por su proximidad o parecido con aquellas arquitecturas industriales deshabitadas y en desuso, cuyo derribo y sustitución está en manos de un mercado en estado crítico.

La energía nuclear se mueve

Jaume Giné Daví - 15/05/2014

Tres años después del desastre de Fukushima, la opción nuclear se reactiva en el mundo. También en Japón. El primer ministro, Shinzo Abe, impulsó a principios de 2013 un plan de medidas, "Abenomics", para relanzar una economía estancada desde hacía dos décadas.
Destaca la depreciación del yen, un 19% desde entonces, para favorecer al sector exterior nipón. Las exportaciones aumentaron, pero mucho más las importaciones, resultando en 2013 un déficit comercial récord de 82.300 millones de euros que siguió creciendo en el primer trimestre de 2014.

China mueve el sector mundial del automóvil

Jaume Giné Daví - 14/05/2014
El sector automovilístico europeo volvió a arrancar en 2014. Las ventas de coches crecieron un 8,4% en el primer trimestre. En Gran Bretaña se aceleraron hasta el 17,7%, unos 465.000 vehículos. En Alemania el 6% y en Italia el 5,8%. También se dispararon en el sur de Europa. Tras seis años bajando, en España subió 11,8% con 202.128 coches matriculados. Los constructores europeos y estadounidenses se muestran esperanzados pero prudentes.

Xi Jinping, onze dies al Vell continent

Jaume Giné Daví - 08/04/2014
Xi Jinping va iniciar el 22 de març un viatge d’onze dies a Europa visitant Holanda, França, Alemanya i Brussel•les. La seva primera gira al Vell continent des que va arribar a la presidència xinesa el 13 de març de 2013. L’objectiu era principalment econòmic i es va acompanyar d’una delegació comercial de més de 200 persones. Però la crisi d’Ucraïna va reforçar l’agenda política a tractar amb els seus homòlegs europeus. Pequín manté una posició ambigua respecte a l’annexió de Crimea per Rússia i es va abstenir en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

Cuestiones actuales sobre la diplomacia y las relaciones internacionales en los inicios del siglo XXI

Alumnes del màster en Diplomàcia i Relacions Internacionals de l'Escola Diplomàtica - 02/04/2014
En el present treball els alumnes del màster en Diplomàcia i Relacions Internacionals de l'Escola Diplomàtica pretenen analitzar l'evolució legislativa i jurisprudencial respecte a l'exercici de la jurisdicció universal a Espanya i la influència que això ha tingut en la política exterior espanyola. Per complir aquest objectiu, analitzen el concepte de jurisdicció universal, la regulació convencional en Dret Internacional, el concepte de crims internacionals i la seva tipologia, la pràctica dels tribunals en cinc Estats, els casos més destacats de la jurisprudència espanyola i les repercussions de l'exercici de la jurisdicció universal en la política exterior d'Espanya.

Polución sin fronteras en Asia

Jaume Giné - 02/04/2014
"En 2008 vaig residir uns mesos a Seül. Alguns dies una pols vermellosa embrutava els meus llavis. Em van explicar que es devia als núvols amb fines partícules contaminants que, des de l'àrea de Pequín arribaven regularment fins a Corea del Sud. El problema es va aguditzar des de llavors. També afecta a Japó. El 26 de febrer la concentració de partícules en l'oest de l'arxipèlag nipó va aconseguir els 70 micrograms per metre cúbic. A Pequín va aconseguir aquell dia els 557 micrograms, un nivell més de 20 vegades superior al màxim recomanat per l'OMS. La situació és tan crítica que el Ministre d'Afers exteriors japonès preveu compensar al seu personal diplomàtic a Xina amb unes cosines justificades en la perillosa pol·lució que suporten. Panasonic va concedir aquests plusos al personal expatriat en les seves filials xineses. També Profunda i Cànon els distribueixen purificadors d'aire i masteguessis."

Tres anys després de Fukushima

Jaume Giné Daví - 16/03/2014
Després del terratrèmol que va provocar un devastador tsunami al Japó que colpejà la central nuclear de Fukushima, va portar a una catàstrofe de 18.000 morts i una conseqüent crisi nuclear i política del Partit Liberal Democràtic. Tres anys després d'aquest succés, els efectes d'aquesta crisi segueixen palpant-se en molts àmbits del país. Jaume Giné els analitza i explica en aquest article.

Mapatge de les relacions entre la UE i ENDRECEN

Gauri Khandekar - 07/03/2014
Aquesta publicació presenta una anàlisi exhaustiva de la relació entre la Unió Europea (UE) i l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ENDRECEN) i cadascun dels Estats membres d'aquesta última. Les relacions bilaterals entre la UE i ENDRECEN han avançat molt en els últims anys. Ara abasten un ampli ventall de qüestions, que van des del desenvolupament fins a l'economia, el comerç i les inversions, l'ajuda i assumptes polítics i culturals. A través dels seus vincles amb ENDRECEN, la UE pot augmentar la seva presència a Àsia i fomentar la cooperació regional i el multilateralisme. Les dues parts haurien de consolidar aquests assoliments i aprofundir la seva relació amb la finalitat d'aprofitar tot el seu potencial.

La City de Londres, un “hub” per all yuan xinès i les financess àrabs

Jaume Giné Daví - 05/03/2014
L'armada anglesa va obligar a obrir els ports d'Orient a la penetració comercial d'Occident. Avui, Londres intenta seduir als països emergents d'Àsia perquè incrementin el comerç i les inversions a Gran Bretanya. El ministre d'Economia George Osborne i l'alcalde de Londres Boris Johnson van visitar Xina a l'octubre per signar diversos acords financers i comercials.

Àsia-Pacífic el 2014

Jaume Giné Daví - 13/01/2014
Les economies d'Àsia-Pacífic es van desaccelerar el 2013. La volatilitat dels fluxos de capitals i dels preus mundials de les matèries primeres va afectar especialment a l'Índia i a Indonèsia. Les mides anunciades el 22 de maig per la Reserva Federal d'EUA (FED) van provocar aleshores una fugida de capitals i en poques setmanes diverses divises asiàtiques van caure davant el dòlar, entre elles la rupia índia. No va afectar el yuan xinès, encara no convertible, perquè Pequín controla estrictament el tipus de canvi de la seva divisa. El pròxim 2014 serà un any clau, no exempt de riscos tant financers com a polítics, en tota la zona d'Àsia-Pacífic, sobretot en zones com la Xina, el Japó, l'Índia, Corea del Sud i Indonèsia.

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest