Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Xi Jinping, onze dies al Vell continent

Xi Jinping, onze dies al Vell continent

08/04/2014 JAUME GINé DAVí

Xi Jinping va iniciar el 22 de març un viatge d’onze dies a Europa visitant Holanda, França, Alemanya i Brussel•les. La seva primera gira al Vell continent des que va arribar a la presidència xinesa el 13 de març de 2013. L’objectiu era principalment econòmic i es va acompanyar d’una delegació comercial de més de 200 persones. Però la crisi d’Ucraïna va reforçar l’agenda política a tractar amb els seus homòlegs europeus. Pequín manté una posició ambigua respecte a l’annexió de Crimea per Rússia i es va abstenir en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

La visita a Holanda va ser la primera d’un president xinès des que es van establir relacions en 1972. Es van signar acords comercials per a corregir el dèficit comercial holandès amb Xina, el seu tercer soci comercial després d’Alemanya i Bèlgica. En 2012, les exportacions holandeses van sumar 7.600 milions d’euros enfront d’unes importacions de 32.000 milions, una xifra distorsionada per l’efecte “Rotterdam”, el principal port europeu d’entrada de mercaderies xineses dirigides a altres països de la Unió Europea.

Fa 50 anys, França va ser el primer país europeu a establir relacions diplomàtiques amb la República Popular Xinesa. Però els francesos lamenten no haver tret rèdit econòmic de l’aposta geoestratègica del general De Gaulle al reconèixer a Mao en 1964. Alemanya no ho va fer fins a 1972 però va eclipsar comercialment a França, gràcies a les seves potents exportacions manufactureres. Les relacions comercials franc-xineses segueixen desequilibrades. El dèficit comercial francès amb Xina i Hong-Kong va arribar als 26.000 milions euros el 2013 i representa el 40% del dèficit exterior total (61.200 milions d’euros). I les inversions xineses solament representen l’1% del total de les que rep França. Però s’incrementaran gràcies a l’interès xinès per accedir a les marques i tecnologies avançades franceses. Ambdós països van signar uns 50 acords comercials per un valor de 18.000 milions d’euros que abasten sectors com l’aeronàutic, nuclear civil, automòbil, agroalimentari, salut, desenvolupament urbà, energies renovables i turisme. Destaca Airbus que va reforçar la seva presència xinesa amb una comanda d’altres 70 avions per un valor de 7.200 milions d’euros. També produirà 1.000 helicòpters EC175 conjuntament amb Aviation Industry Corporation of Xinesa (AVIC). I la xinesa Dongfeng Motor va prendre una participació del 14% a PSA Peugeot Citroën amb una inversió de capital de 800 milions d’euros que permetran reflotar l’empresa francesa.

Des de França, Xi Jinping va ser a Alemanya per a repassar amb Angela Merkel el bon moment de les relacions bilaterals. Berlín és el gran soci europeu de Pequín, amb un comerç bilateral quatre vegades superior al franc-xinès. El volum d’intercanvis de mercaderies entre Alemanya i Xina és superior al que mantenen Gran Bretanya, França i Itàlia juntes. Les multinacionals alemanyes estan omnipresents a Xina, entre elles Volkswagen que va obrir una altra factoria el 2013. També les inversions xineses en sòl alemany creixen més que a França. Els alemanys han guanyat als seus socis europeus la carrera per a entrar i consolidar-se en el mercat xinès. Ara Berlín, amb la seu del Banc Central Europeu i del Bundesbank en territori alemany, també vol competir amb Londres i París per a ser una plaça financera estratègica que impulsi la internacionalització del yuan en les transaccions internacionals.

Finalment, Xi Jinping sera Brussel•les per a realitzar la primera visita oficial d’un president xinès a les seus de les Institucions de la UE. Xina és el segon soci comercial de la UE, després dels EUA i per davant de Rússia. La UE-28 és el primer soci comercial de Xina dos temes prioritaris: la correcció dels desequilibris comercials UE-Xina i la negociació d’un Acord sobre Inversions. Uns dies abans, el 21 de març, Xina va cancel•lar les investigacions anti-dúmping a les importacions de vins europeus, imposades per Pequín al juny de 2013. Les traves xineses van frenar les exportacions de vi europeu a Xina. Ara es reobren oportunitats per a les empreses vinícoles catalanes per a seguir abordant el vast mercat xinès.

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest