15/03/2010 | Actualitat > ÀsiaMitja
Uns dies després que el Barça guanyés la sisena copa, els sud-coreans van marcar a Abu Dhabi el millor gol econòmic de la seva història. El president Lee Myung-bak va viatjar a aquesta capital per recolzar el projecte de l'empresa KEPCO per construir 4 reactors nuclears als Unió dels Emirats Àrabs Units

Uns dies després que el Barça guanyés la sisena copa, els sud-coreans van marcar a Abu Dhabi el millor gol econòmic de la seva història. El president Lee Myung-bak va viatjar a aquesta capital per recolzar el projecte de l'empresa KEPCO per construir 4 reactors nuclears als Unió dels Emirats Àrabs. Es va aconseguir un fabulós contracte de 20.000 milions de dòlars, al qual també optaven França, el Japó i els EUA. Un enorme èxit diplomàtic per a un país que va apostar per l'energia nuclear als anys 60. Lee Myung Bak té una gran experiència empresarial i un ampli coneixement del marc econòmic internacional.

Corea del Sud ha estat un dels primers països de l'OCDE a sortir de la crisi. La seva economia pot créixer un 4,5% el 2010. És la 14a economia mundial i la 6a forquilla de divises mundials. És la 9a exportadora i va obtenir un superàvit comercial de 43.000 milions de dòlars el 2009. Els productes sud-coreans, amb una alta qualitat a preus competitius s'imposen als mercats. Unes dades objectives que valen més que mil discursos retòrics. Com explicar aquests èxits?

El país no té recursos naturals i importa el 97% dels energètics. Però té un recurs decisiu, un gran capital humà que valora l'esforç personal i col·lectiu i l'educació dels joves. En poques dècades ha transitat duna societat rural i subdesenvolupada a una industrial i del coneixement. Ara s'impulsen nous sectors industrials, serveis, infraestructures i tecnologies per assegurar un creixement sostenible i, el que és més important, crear ocupació. Un altre factor determinant: Es va apostar per la internacionalització. El Govern desenvolupa una política exterior trepidant i eficaç amb un fort component 'econòmic', com a estratègia per donar suport a l'expansió comercial i inversora de les empreses coreanes a l'exterior. I donar suport a les empreses, grans i PIMES, vol dir crear i mantenir els seus llocs de treball.

En un món cada cop més interdependent, els autèntics actors de l'acció exterior són les empreses, les universitats i els centres d'I+di altres entitats socials, culturals i esportives. És la qualitat dels empresaris, els professionals i els treballadors la que sustenta la competitivitat i la imatge exterior d'un país. També la productivitat i eficàcia del sector públic. Aquest ha de donar suport a les iniciatives del sector privat i dels agents econòmics i socials amb voluntat, dimensió i capacitats per internacionalitzar-se.

Hem de redoblar esforços per a una decidida acció exterior a Àsia, el nou centre i el motor de l'economia mundial. Només corregirem el nostre gran dèficit comercial obrint nous mercats. Els nostres principals competidors són i seran asiàtics. Mentre aquí encara discutim el model energètic, els sud-coreans exporten reactors nuclears. Mentre Espanya encara busca assegurar la seva cadira al G20, Corea del Sud ja és membre de ple dret i organitzarà al novembre la propera cimera del G20 a Seül. Un altre gran gol diplomàtic i econòmic.

Jaume Giné Daví, professor associat de la Facultat de Dret d¿ESADE. Investigador associat a l'IGADI

Article publicat a:

compartir