Article de Nadia Ghulam, activista afganesa pels drets humans i la pau, escriptora, comunicadora i educadora social i presidenta de l'ONG Ponts per la Pau. Escrit al mes de març de 2025.
La prohibició d'educar les nenes és, sens dubte, una violació clara dels drets fonamentals.
Segons dades d'UNICEF, aproximadament unes 400.000 nenes s'han sumat a les que ja s'havien quedat sense aquest dret a l'Afganistan i han elevat el nombre total a 2,2 milions de nenes afectades.
L'educació no és només un mitjà per aprendre, és una eina bàsica que transforma vides i societats. Quan es nega aquest dret a les nenes, se'ls nega la possibilitat de somiar, marcar-se objectius de futur i contribuir al desenvolupament del seu país.
Em resulta estremidor pensar en el gran potencial que es malgasta, en llibres tancats i en futurs frustrats.
Tal com afirma Katherine Russell, directora executiva d'UNICEF, aquesta prohibició no només afecta les nenes d'avui, sinó que tindrà conseqüències devastadores a llarg termini. Les repercussions van molt més enllà de les persones afectades directament; de fet, influeixen a tota la comunitat i en el futur de l'Afganistan.
L'educació de les nenes és fonamental no només per garantir-ne una millor qualitat de vida, sinó també per trencar el cicle de la pobresa i promoure el desenvolupament sostenible del país.
Aquesta situació m'ha fet reflexionar sobre què podem fer a nivell internacional. Quina responsabilitat tenim com a ciutadania global davant d'aquests abusos? Com podem pressionar els governs i les autoritats perquè garanteixin els drets educatius de les nenes a l'Afganistan i en altres llocs on l'educació no és accessible per a tothom? Cal fomentar la sensibilització global sobre la importància que té leducació per a totes les persones.
Crec que és imprescindible que la comunitat internacional es mobilitzi per defensar aquesta causa.
Des dels mitjans de comunicació fins a les organitzacions no governamentals, passant per persones individuals com jo mateixa, tenim un paper important a l'hora de donar visibilitat a aquestes situacions i mobilitzar el suport necessari per evitar que aquesta tendència continuï.
En conclusió, la prohibició de l'educació de les nenes a l'Afganistan no és només un problema local; és un tema que ens afecta a tots. És la nostra responsabilitat defensar el dret a l'educació sense cap exclusió i treballar per garantir aquest dret a aprendre i créixer en un entorn segur i equitatiu.
Només amb un esforç col·lectiu podrem construir un futur millor per a les properes generacions.