Casa Àsia, juntament amb centres educatius del Raval i amb el suport de l'Ajuntament del Districte de Ciutat Vella, ha impulsat una nova edició del projecte "Poemes que ens apropen”, una iniciativa que fomenta l'intercanvi poètic i cultural entre els veïns i les veïnes d'orígens diversos.
Les primeres jornades es van celebrar els dies 19 i 20 de març amb la participació de l'IE Elisabets, l'INS Miquel Tarradell i diversos comerços del barri, molts d'ells regentats per persones d'origen asiàtic. També s'hi han sumat entitats com la Fundació Institut Confuci de Barcelona, la Biblioteca de Sant Pau i Santa Creu i la mateixa Casa Àsia. Tant a l'hotel El Niu, com a Mima't, Beauty Queen i altres comerços visitats, l'alumnat va ser rebut amb hospitalitat i alegria, i es van compartir bonics poemes d'autores i autors diversos. L'alumnat s'ha implicat activament en la preparació i lectura dels poemes, i ha mostrat un gran interès per les obres intercanviades i pel valor simbòlic de cada trobada.
Dijous passat 3 d'abril va tenir lloc la tercera jornada del projecte, amb un recorregut pel barri on van participar joves de l'espai de participació juvenil KN60Lab, integrants del programa Escola de Bambú i representants de l'Ajuntament. La ruta va començar a l'Autoescola Alamgirian amb la lectura d'un poema en bangla de Kazi Nazrul Islam i versos en urdú del poeta Farhat Abbas Shah. L'hospitalitat va incloure dolços pakistanesos compartits després dels recitals.
A Casa Bangla es van llegir poemes en bengalí i català: Dhana Dhanya Pushpa Bhara, una oda a Bangla Desh de Dwijendralal Ray, i el poema Caminar ciutat endins de Montserrat Abelló. La jornada va finalitzar a LBC Express amb intercanvis en català i tagal: Primavera, de Josep Maria Llompart, i Salamin ng buhay, poema en tagal de José Corazón de Jesús. A cada parada, els assistents van conversar sobre els poemes, els seus autors i el context cultural i personal dels amfitrions, en un ambient de respecte i interès mutu.
Com a part del projecte, l'alumnat dels instituts participants i els joves de KN60Lab crearan pòsters il·lustrats amb els poemes recitats, que seran lliurats als comerços i espais col·laboradors per exhibir-los durant la Diada de Sant Jordi.
Poemes que ens apropen no ha estat només una oportunitat per descobrir tradicions literàries d'Àsia, catalanes i castellanes, sinó també un homenatge a la riquesa intercultural del Raval. Casa Àsia agraeix la implicació de totes les persones, entitats i institucions que han fet possible aquesta experiència poètica i comunitària.
El projecte comptarà amb un estand a la Fira de Sant Jordi de la Rambla del Raval. S'exposaran els poemes de les jornades anteriors i es faran lectures en diverses llengües. Tothom està convidat a participar, recitar o compartir algun poema a la seva llengua familiar! A més hi haurà sorpreses!