21/12/2022 | Actualitat
Una delegació de sis regions europees ha visitat a finals del mes de novembre cinc prefectures japoneses en el marc del programa EU-Japan a Region-to-Region Innovation Cooperation. Es tracta d'un projecte de la Unió Europea gestionat per Foreign Policy Instruments (FPI) i el Directorate-General per a la Regional i Urban Policy (DG REGIO) de la Comissió Europea i implementat en cooperació amb el Ministeri Japonès de Land, Infrastructure, Transport and Tourism (MLIT). Casa Asia, com a part de l'equip EU-Japan R2R, va formar part de la delegació i va assistir al viatge.

L'objectiu principal del programa és la cooperació en innovació entre les regions europees i les prefectures japoneses als àmbits de transició verda (economia circular, energia neta, canvi climàtic i mobilitat sostenible), transformació industrial (digitalització i innovació social) i transició demogràfica i competitivitat (serveis públics i infraestructures a regions amb depopulació i envelliment).

Per part europea, participen les regions de Vall de l'Oise (França), Emilia-Romanya (Itàlia), País Basc (Espanya), Ljubjana (Eslovènia), Auvernia Roine Alpes (França) i Catalunya (Espanya). Casa Asia, com a part de l'equip EU-Japan R2R, també va participar en la visita. La delegació es va dividir en dos grups; el primer (grup A) va visitar Aichi i Hiroshima, mentre que el segon (Grup B) va visitar Osaka i Oita. Tots dos grups es van ajuntar a Kyoto, on es va celebrar l'última reunió a la Keihanna Science Park. Casa Asia va tenir representació en tots dos grups.

La visita ha permès comprovar que en el cas del Japó també hi ha un grau despecialització de les prefectures en els àmbits de treball del projecte, que seria comparable a la smart specialization de les regions europees. A més, també es va poder comprovar que els centres d'innovació japonesos, encara que molt desenvolupats, encara no estan gaire globalitzats, i per això els acords amb centres europeus poden ser de gran valor.

Àmbits de col·laboració

Les regions europees han pogut determinar una sèrie de possibles àrees de col·laboració amb les prefectures de cara als propers mesos i anys. Entre aquestes destaquen àmbits com l'hidrogen, les ciències de la vida o la creació d'ecosistemes d'innovació i start-ups. L'organització Osaka World Expo 2025 també ofereix un marc de possible col·laboració per a les regions europees

Al llarg del 2023, s'espera la visita de les prefectures japoneses a les regions europees on es visitaran els centres d'innovació més grans de les respectives regions. Casa Asia seguirà involucrada al programa perquè puguin concretar els acords i projectes de cooperació directa entre les regions europees i les prefectures japoneses.

Informació més detallada de les visites als següents enllaços: 

Inforegio – Visit de regions d'Europa a Japó: Exploració de noves ways per cooperation in regional innovation (europa.eu)

EU-Japan Region-to-Region Innovation Cooperation: Six EU Regions conducted the First Study Visit to Japan – International Urban and Regional Cooperation (iurc.eu)

Japan: Six EU regions, five Japanese prefectures launch regional innovation cooperation under IURC Programme | EEAS Website (europa.eu)

Irekia Eusko Jaurlaritza – Govern Basc :: Una delegació basca ha visitat les prefectures d'Aichi, Hiroshima i Kyoto per conèixer les polítiques i els instruments regionals de suport a la investigació i innovació (euskadi.eus)

Catalunya, cinc regions de la UE i cinc prefectures japonesos iniciïn la cooperació regional per a la innovació en el marc del programa IURC. Departament d'Acció Exterior i Unió Europea (gencat.cat)

Cooperazione i innovazione amb regió UE (Emilia-Romagna) i prefetture giapponesi – AICCRE

compartir