09/04/2025 | Actualitat > AsiaView

En el context del comerç exterior espanyol, la indústria porcina ha adquirit una rellevància significativa, especialment als mercats de l'Àsia Oriental. Actualment, la Xina, el Japó, Corea del Sud, la Xina Taipei i les Filipines importen grans volums de productes derivats del porc espanyol, consolidant Espanya com un dels principals exportadors de carn de porc a nivell mundial.

El creixement de les exportacions espanyoles i el pes d'Àsia

En els darrers anys, la base exportadora d'Espanya ha experimentat un creixement substancial, impulsat per la tendència cap a la internacionalització i la consolidació de les empreses en mercats exteriors. Durant l'exercici 2024, els sectors amb més superàvit a la balança comercial espanyola van ser l'alimentació, begudes i tabac, amb un saldo positiu superior als 18.000 milions d'euros; el sector automobilístic, amb 8.588,1 milions d'euros; i la semimanufactura no química, amb un de superior als 6.800 milions d'euros. En particular, el sector d'alimentació, begudes i tabac va assolir un rècord històric i es va convertir en el principal motor de creixement de les exportacions del país.

Si bé el 61,8% de les exportacions espanyoles tenen com a destinació els països de la Unió Europea, els darrers anys s'ha intensificat la diversificació cap a altres mercats. El 2024, les exportacions fora de la UE van representar el 38,2% del total, i van registrar un increment del 2,4% respecte a l'any anterior. Entre les regions amb més creixement destaquen Àfrica i Àsia. En termes de països, les exportacions espanyoles al Japó han experimentat durant els darrers cinc anys un creixement anual aproximat al 7%, i les de l'Índia en aquest mateix període un 11%.

Àsia s'ha consolidat com la segona regió receptora més gran d'exportacions espanyoles, només per darrere d'Europa. El 2023, la Xina va ser la principal destinació a la regió, representant aproximadament el 18% de les exportacions espanyoles a Àsia. Altres mercats clau inclouen Japó, Índia, i Corea del Sud. Entre els principals sectors exportats a la regió destaquen el transport, els productes químics, els productes alimentaris i els minerals. Dins aquests sectors, predominen els vehicles, els medicaments envasats, la carn de porc i el vi.

La indústria porcina a les exportacions espanyoles

A nivell mundial, Espanya es posiciona entre els tres principals productors de carn de porc – darrere de la Xina i els Estats Units – tres països que en conjunt representen més del 60% de la producció global de carn de porcí. En el cas específic d'Espanya, aquesta indústria exerceix un paper fonamental dins del sector agroalimentari, consolidant-se com un sector altament competitiu i orientat a més de la meitat de la seva producció cap a l'exportació.

El creixement de les exportacions espanyoles en aquest sector va experimentar un punt d'inflexió a partir del 2018, quan la Xina es va convertir en un mercat clau a causa de la dràstica reducció de la producció, estimada en un 45% a causa de la propagació de la pesta porcina africana. L'epidèmia també va afectar posteriorment altres zones d'Àsia, com Hong Kong, Corea del Sud, Mongòlia i Vietnam. Davant la necessitat de suplir la seva demanda interna, la Xina va incrementar significativament les seves importacions, convertint Espanya en un dels seus proveïdors més grans.

En aquest context, Espanya es manté com el productor i exportador més gran de carn de porc dins de la Unió Europea, un bloc que, en conjunt, lidera les exportacions mundials d'aquest producte i els seus derivats. El 2023, Espanya va exportar carn de porc per un valor de 7.500 milions d'euros, cosa que va representar aproximadament el 32% del total exportat per la Unió Europea, superant els Països Baixos que va representar un 17% i Dinamarca un 15%.

En els darrers tres anys, les dades revelen que la producció porcina europea ha mostrat una tendència a la baixa a causa de problemes a la cadena de subministrament, la recuperació de la producció xinesa després de la pesta porcina africana i l'increment dels costos de producció. Tot i això, aquesta disminució no ha estat uniforme a tots els països de la UE, i Espanya ha registrat una caiguda significativament menor en comparació amb la resta dels seus socis europeus.

Tot i que es preveu una possible reducció en les exportacions, especialment cap a la Xina, Espanya ha sabut compensar aquesta tendència diversificant els seus mercats. Destinacions com França, Itàlia, el Japó i Corea del Sud han emergit com a alternatives clau per mantenir la solidesa del sector. A més, les exportacions espanyoles de carn de porc continuen superant els nivells previs a la pandèmia. En aquest procés d'adaptació i resiliència, associacions interprofessionals com INTERPORC, ASICI i ANICE han tingut un paper crucial en la promoció de la indústria porcina a mercats globals i en l'atracció d'inversions estratègiques per al desenvolupament.

Els efectes de la disputa comercial entre la Xina i la Unió Europea a les exportacions de la indústria porcina

Al juliol de 2024, Brussel·les va implementar nous aranzels als fabricants de vehicles elèctrics procedents de la Xina, que s'han sumat al 10% ja establert per a aquestes importacions, i en alguns casos ha arribat a una quantitat superior al 35%. La Comissió Europea va justificar aquesta mesura com un mecanisme de protecció per als fabricants europeus, que s'haurien vist afectats pel domini de la Xina a la cadena de valor dels vehicles elèctrics i pels subsidis a companyies com Geely, BYD i SAIC. Paral·lelament, la UE ha iniciat investigacions sobre la producció xinesa de panells solars, cosa que ha intensificat les tensions comercials entre els dos blocs.

En aquest context, la indústria porcina europea ha quedat al punt de mira per a les autoritats del país asiàtic. En resposta a les accions de la UE, el Ministeri de Comerç de la Xina va anunciar l?obertura d?una investigació antidumping sobre les importacions de productes i subproductes de porc procedents d?Europa, després de la denúncia presentada per l?empresa China Animal Husbandry Group. Aquesta investigació, que es podria prolongar entre 12 i 18 mesos, pot derivar en la imposició de restriccions comercials per al sector porcí europeu.

El mercat xinès a les exportacions espanyoles de carn de porc

En termes de volum comercial total, la Xina es va posicionar el 2024 com el quart soci comercial més gran d'Espanya i el principal fora de la Unió Europea. Les exportacions espanyoles al gegant asiàtic es concentren principalment en carn de porc i els seus subproductes, a més de minerals com ara el coure, productes químics, plàstics i béns de baixa intensitat tecnològica.

La Xina representa aproximadament el 2% del total de les exportacions espanyoles i, en els darrers anys, ha absorbit entre el 20% i el 25% de les exportacions de carn porcina d'Espanya, consolidant-se com el seu client més gran en aquest sector. El 2023, les exportacions espanyoles de carn de porc cap a la Xina van assolir prop de 600.000 tones, amb un valor superior als 1.200 milions d'euros. Tot i això, les recents tensions comercials i la reconfiguració del mercat han propiciat l'entrada de nous competidors, com el Brasil, que el 2023 va desplaçar Espanya com a principal proveïdor de porc per a la Xina. A més, en els darrers mesos la recuperació de la producció porcina de la Xina ha registrat una contracció de les seves importacions propera al 35%, afectant tant els exportadors espanyols com els brasilers.

Per tot això, Espanya ha intensificat la seva estratègia de diversificació de mercats, buscant alternatives per redirigir les exportacions de carn de porc i reduir la dependència del mercat xinès.

El creixement dels mercats del Japó i Corea del Sud a les exportacions espanyoles de porcí

Aquests quatre països – Xina, Japó, Filipines i Corea del Sud – lideren la llista de destinacions extracomunitàries de les exportacions espanyoles durant el 2024. Així mateix, Espanya ha consolidat un avantatge competitiu als mercats asiàtics del Japó i Corea del Sud. Les exportacions cap a aquestes economies han experimentat un creixement significatiu el 2024 en comparació dels valors previs a la pandèmia de la COVID-19.

En el cas del Japó, el 2023, el comerç bilateral amb Espanya va assolir un rècord històric, degut especialment al volum de les exportacions espanyoles que es van duplicar respecte a les del 2010. En aquest context, l'exportació espanyola de carn de porc cap al Japó ha experimentat un creixement significatiu, passant de significar una mica més de 60 milions d'euros en 2010 milions.

Per la seva banda, els darrers anys Corea del Sud també ha registrat un augment considerable en les exportacions de productes carnis. En concret, les exportacions espanyoles de carn de porc s'han multiplicat, passant de situar-se prop dels 30 milions d'euros el 2010, a assolir els 371 milions el 2023.

Espanya ha aconseguit posicionar-se de manera favorable en els exigents mercats importadors del Japó i Corea del Sud, en gran part gràcies a la seva imatge global com a proveïdor carni. Durant el 2023 i el 2024, les exportacions a tots dos països han mostrat un creixement sostingut tant en volum com en valor econòmic. A més, aquests mercats representen una oportunitat significativa a causa de la creixent demanda de subproductes del porc, fet que ha contribuït a augmentar el valor afegit de les exportacions espanyoles d'aquest sector.

Departament d'Economia i Empresa de Casa Asia

compartir