19/03/2025 | Madrid i Conca | Activitats > Diplomàcia pública

L'onzena edició del Fòrum Espanya-Filipines se celebrarà del 19 al 21 de març a Madrid i Conca. Sota el lema “Celebrant la connexió hispanofilipina a través del comerç i la cultura”, la trobada reunirà representants dels sectors econòmic, cultural i de les administracions públiques dels dos països.

El XI Fòrum Espanya-Filipines està organitzat per Casa Asia i la Cambra de Comerç i Indústria de Filipines, en col·laboració amb els Ministeri d'Afers Estrangers i les ambaixades respectives dels dos països. Aquesta edició també compta amb el suport de la Cambra de Comerç d'Espanya, la Cambra de Comerç Espanyola a les Filipines, l'Institut Cervantes i el Museu d'Art Abstracte Espanyol de Conca.

El Fòrum Espanya-Filipines, inaugurat el 2004, s'ha consolidat com una plataforma de diàleg i cooperació bilateral, l'objectiu principal de la qual és enfortir les relacions entre els dos països, explorar oportunitats de col·laboració i fomentar els vincles entre les seves respectives societats civils en diverses àrees de interès mutu.

La seu de l'Institut Cervantes de Madrid acollirà l'acte inaugural, el de cloenda i quatre sessions plenàries els dies 19 i 20 de març, mentre que la cinquena i última sessió se celebrarà el 21 de març a la Biblioteca del Museu d'Art Abstracte Espanyol de Conca.


Intercanvis culturals, comerç, cooperació entre ports, recursos hídrics i el llegat de Zóbel

El XI Fòrum Espanya-Filipines s'estructura en aquestes cinc sessions plenàries. La primera, titulada: «Intercanvis culturals i lingüístics entre Espanya i les Filipines» explorarà el llegat cultural i lingüístic forjat durant més de tres segles entre ambdós països, analitzant el seu paper a la diplomàcia cultural, així com el seu valor social i econòmic.

Us seguirà la segona sessió, amb el tema: «Acord de lliure comerç UE-Filipines: Estat actual de les negociacions i perspectives de futur». El març del 2024, la UE i les Filipines van acordar reprendre les negociacions per a un acord de lliure comerç. Si conclouen positivament, l'acord reduirà aranzels, obrirà el mercat de contractació pública i millorarà les relacions comercials entre Espanya i les Filipines, creant noves oportunitats de col·laboració.

La tercera sessió posarà èmfasi en la «Cooperació entre ports a l'àmbit de la descarbonització i la sostenibilitat» Els ports d'Espanya i les Filipines comparteixen l'objectiu de reduir emissions de carboni, controlar la contaminació de l'aigua i millorar l'eficiència energètica. En aquesta sessió es discutiran millors pràctiques de sostenibilitat i àrees de cooperació mediambiental entre tots dos.

La quarta sessió versarà sobre «Gestió dels recursos hídrics». L´objectiu principal d´aquesta sessió és explorar estratègies per optimitzar l´ús de l´aigua, un recurs cada vegada més escàs que fomenta la cooperació internacional. A més, s'analitzaran mètodes per minimitzar l'impacte mediambiental associat a l'explotació i el consum.

Finalment, la cinquena sessió analitzarà «El llegat de Fernando Zóbel: perspectives des d'Espanya i les Filipines» Fernando Zóbel va ser un artista filipí, nascut a Manila, i una de les figures més destacades de l'abstracció espanyola dels anys 50 i 60 del segle passat. El 1961 va fixar la seva residència a Espanya i el 1966 va fundar el Museu d'Art Abstracte Espanyol de Conca, la col·lecció del qual va donar a la Fundació Juan March, titular del museu.

El XI Fòrum Espanya-Filipines es presenta com una oportunitat única perquè tots dos països aprofundeixin en la seva associació estratègica, abordant desafiaments comuns i aprofitant les oportunitats que sorgeixen en un món cada vegada més interconnectat, especialment en àrees com el comerç, la inversió, les energies renovables i la cooperació per al desenvolupament.


Espanya i Filipines el 2025: una aliança històrica renovada per al segle XXI

Les relacions diplomàtiques entre Espanya i les Filipines tenen arrels històriques profundes que es remunten al segle XVI, quan l'expedició de Miguel López de Legazpi va marcar l'inici d'un vincle que duraria més de 300 anys. Durant aquest període, Filipines va formar part de l'Imperi Espanyol, cosa que va deixar una empremta cultural, lingüística i religiosa que encara defineix aspectes clau de la identitat filipina. Després de la independència de les Filipines a 1898, la relació es va transformar en una aliança basada en el respecte mutu.

El 1946, Espanya va ser un dels primers països a reconèixer oficialment la independència de Filipines, establint relacions diplomàtiques formals. Des d'aleshores, aquestes relacions s'han enfortit mitjançant acords bilaterals en diversos camps com l'educació, la cultura, el comerç i la cooperació al desenvolupament. La llengua espanyola, encara que ja no és oficial a les Filipines, ha experimentat un ressorgiment al segle XXI gràcies a l'interès per enfortir els llaços històrics i culturals entre tots dos països.

Actualment, les relacions entre Espanya i les Filipines es troben en un moment de dinamisme i cooperació activa. A nivell econòmic, Espanya és un important soci comercial de Filipines dins de la Unió Europea, amb un creixent intercanvi de béns i serveis. A més, empreses espanyoles, com Acciona, Indra, IDOM o Navantia, són presents en sectors clau com les infraestructures, les energies renovables i el turisme a les Filipines.

A nivell cultural, iniciatives com els programes de l'Institut Cervantes i l'intercanvi acadèmic a través de beques i convenis universitaris han revitalitzat l'aprenentatge de l'espanyol i l'interès per la història compartida. Per part seva, Filipines ha estat un soci destacat a Àsia per promoure la diversitat i el diàleg intercultural.

El 2025, les relacions entre Espanya i les Filipines reflecteixen una aliança moderna, basada en un llegat comú i orientada cap a desafiaments globals compartits.

Bios dels ponents (Filipines)

Bios dels ponents (Espanya)

Col·laboració Espanya-Filipines en el desenvolupament d'infraestructures

19/03/2025

Dimecres 19 de març, de 16.30h a 19.00h
Dijous 20 de març, 9.30h a 17.20h
Divendres 21 de març, de 11.30 ha 12.30 h

19 i 20 de març
Seu de l'Institut Cervantes de Madrid
c/ Alcalá, 49
Madrid

21 de març
Biblioteca del Museu d'Art Abstracte Espanyol de Conca
Cases Penjades, s/n
Conca

Activitat gratuïta prèvia inscripció

Casa Asia i la Cambra de Comerç i Indústria de Filipines, en col·laboració amb el Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació d'Espanya, i les ambaixades dels dos països