Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Política i Societat > Xerrada-demostració "Tradició i futur del quimono: el quimono com a art i com a vestit"

Xerrada-demostració "Tradició i futur del quimono: el quimono com a art i com a vestit"

Charla-demostración “Tradición y futuro del kimono: el kimono como arte y como vestido” - IMG 2

El quimono és un vestit tradicional que s'ha portat al Japó al llarg de més de mil anys. Entre els seus diferents estils trobem peces que pel seu distingit caràcter formal només es vesteixen en ocasions especials.

L'estilista Mai Hosoi realitza noves formes d'expressió del quimono que respecten la peça original i les tècniques de vestit i doblegat tradicionals, però l'adapta a l'estil de vida contemporani per així ampliar el rang d'ocasions en què es pot gaudir i admirar. El seu objectiu principal és crear noves formes d'art que connectin a les persones d'avui dia amb el quimono.

Mai Hosoi presentarà en aquesta xerrada i demostració noves formes d'expressió de l'emblemàtica peça nipona: el quimono com vestit i el quimono com a quadre.

A més, Laura Maraver, experta en indumentària japonesa que va aprendre al Japó de mestres japoneses l'art de vestir (Kitsuke) i la costura tradicional japonesa (wasai), es remuntarà als orígens d'aquesta peça tradicional i les formes convencionals de vestir-la.

La sessió, en què es podran contemplar quadres realitzats per Mai Hosoi amb quimonos, finalitzarà amb una demostració de quimonos col·locats en forma de vestit amb cinc models vestides per Mai Hosoi.

El quimono com a vestit

Entre els diferents quimonos que existeixen trobem el furisode, un estil de quimono que porten les joves d'elevada posició social mentre romanen solteres. D'acord a aquesta tradició, el furisode es vesteix en ocasions molt especials com el Dia de la Cerimònia de la Majoria d'Edat i els casaments.

La proposta de Hosoi és donar-li vida al furisode més enllà d'aquestes limitades cerimònies i ampliar el seu rang d'expressió. Sortint de les seves formes originals, presenta alternatives que enalteixen la bellesa de la peça amb l'objectiu d'expressar-se lliurement sense perdre gens de la seva elegància.

El seu projecte presenta una forma de vestir que no talla ni danya en cap moment la peça, i utilitza les tècniques tradicionals de vestir el quimono (Kitsuke) per donar-li la forma d'un vestit adaptat als gustos moderns, sempre amb el desig que es segueixi vestint a les generacions futures, fins que potser arribi el dia en què aquestes vulguin vestir-lo de nou a l'estil tradicional.

El quimono com quadre

Entre els quimonos que vesteixen les dones japoneses d'elevada posició trobem el kurotomesode, que tradicionalment porten les mares dels nuvis el dia del casament. Es tracta d'una peça que s'elabora mitjançant tècniques altament delicades i coneguda com "l'obra mestra" del kimono. A causa de que es tracta d'un vestit extremadament formal, es porta molt poques vegades al llarg de la vida d'una persona, de manera que són moltes les dones japoneses que en l'actualitat trien un vestit occidental o bé un altre tipus de quimono que puguin portar en més ocasions.

És per aquest motiu que, tot i ser una peça tan especial, en l'actualitat molts d'ells acaben dormint un llarg son en els calaixos de la còmoda, sense que ningú els utilitzi durant molt de temps.

Per evitar-ho, Hosoi proposa insuflar nova vida convertint-lo en una peça d'art perquè tots els seus encants quedin a la vista.

19.00 h Paraules de benvinguda
Rafael Bueno, director de Política, Societat i Programes Educatius de Casa Àsia
Yumi Akaeda, encarregada d'Afers Culturals, Consulat General del Japó a Barcelona

Ponents:

Mai Hosoi (Prefectura de Saitama, 1982). Entra en contacte amb el quimono des de petita gràcies a que la seva àvia és mestra en l'art del Kitsuke. D'ella aprèn sobre la tradició del quimono, les diferents teles, estampats i estils, i les ocasions en què es porta cada tipus.

Posteriorment entra a l'escola japonesa Hakubi, on rep formació sobre l'art del Kitsuke. En traslladar a viure a Barcelona, comença a treballar com a estilista en sessions de fotografia i funda l'empresa Mayu no Kimono, mitjançant la qual ofereix peces antigues i serveis d'estilisme i disseny per a particulars, esdeveniments, cinema i altres. Fins a la data ha estat present al festival Bunbu mostra de cultura japonesa a Barcelona, a la Galeria Valid World Hall, el Chivita Fashion Market i el 8037 Market.

Laura Maraver, llicenciada en Belles Arts i en estudis d'Àsia Oriental. La seva passió pel Japó va despertar fa molts anys, derivada del seu interès per l'art. El 2007 va descobrir el quimono i des de llavors no ha parat d'estudiar i investigar aquest intricat món. Una estada al Japó li permet aprofundir i especialitzar-se en indumentària japonesa a través de diferents cursos relacionats, com ara: Kitsuke (l'art de vestir quimono), wasai (costura japonesa) i yuuzen (pintat sobre seda), entre d'altres. En l'actualitat compagina la venda de roba tradicional japonesa amb diferents cursos de vestir quimono i costura japonesa.

Data
15/02/2019 19:00 h
Horari
Divendres, 15 de febrer de 19.00 h a 20.30 h
Lloc
Can Jaumandreu
Carrer Perú, 52
Barcelona
Entrada
Entrada gratuïta amb inscripció prèvia.
Organitza
Casa Àsia i Consolat General del Japó a Barcelona

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest