Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curs "Ensenyaments de la Bhagavad Gītā per a les nostres accions quotidianes: lectura pràctica d'un text fonamental de l'hinduisme"

Curs "Ensenyaments de la Bhagavad Gītā per a les nostres accions quotidianes: lectura pràctica d'un text fonamental de l'hinduisme"

Curso

La Bhagavad Gītā és un dels textos més populars de l'hinduisme. En aquest curs la lectura guiada de la Gītā ens servirà de fil conductor per endinsar-nos en nosaltres mateixos, de manera que el diàleg amb el text sigui una font d'inspiració per al nostre desenvolupament personal i l'aplicació dels seus ensenyaments a la nostra vida quotidiana. Una invitació a la filosofia viva, obrir-nos a l'actualitat d'un missatge que ens arriba de l'antiguitat.

La Bhagavad Gītā és un dels textos més populars de l'hinduisme. Forma part del llibre VI del Mahābhārata, un poema èpic que narra principalment les lluites entre dues parts d'una família i que inclou innombrables rondalles, llegendes, ensenyaments espirituals, reflexions polítiques, filosòfiques i diferents qüestions per tal de transmetre una sèrie de normes i conductes per a la societat. Comentada per pensadors de tots els temps i de diferents tradicions, la Gītā exposa una profunda reflexió sobre el deure de la persona en relació al seu entorn i a si mateix, la importància de l'actitud amb la qual vam realitzar una acció, la figura del savi, la meditació i el lliurament devocional.

Metodologia:

Les classes consistiran en el comentari de les lectures dutes a terme prèviament pels assistents i la formulació de qüestions pràctiques que ens animin a posar-nos davant del text com si d'un mirall es tractés.

Temari:

1. Introducció a la Bhagavad Gītā

Veurem el context social de la Gītā a l'Índia antiga i el context dins el Mahābhārata.

Llegirem el capítol I i indagarem sobre la simbologia del camp de batalla: els meus conflictes interns-externs, el desànim d'Arjuna.

2. Karma ioga: el ioga de l'acció desinteressada.

Llegirem el capítol II on Krishna inicia els seus ensenyaments a Arjuna, mostrant-li la realitat des d'una altra perspectiva. Parlarem sobre la transmigració i després ens centrarem en l'ensenyament de l'acció desinteressada, que combina la saviesa espiritual amb la vida en societat. Puc actuar sense expectatives? ¿Perseguir una finalitat o objectiu implica necessàriament aferrar-nos al resultat?

3. Karma ioga: l'arquetip del savi i l'acció sense afecció.

Seguirem amb la lectura del capítol II on veurem les qualitats que defineixen al savi. En el capítol III veurem els dos grans camins a seguir i com a través de l'acció també pot un alliberar-se. L'engany de l'ego i la importància de complir amb el propi deure. Qui sóc jo? Qui actua?

4. Karma ioga: actuar sense actuar

Ens centrarem en els capítols IV i V, on se segueix parlant del karma ioga encara que poc a poc s'introdueix el paper de la devoció. Puc lliurar-me a l'acció per l'acció mateixa i oferir-la al món?

5. Dhyâna ioga: el camí de la meditació

A través de la meditació la ment arriba a un estat d'equanimitat. Llegirem el capítol VI i veurem alguns elements pràctics de la meditació, el ioga com equanimitat i l'alliberament com a meta final de tots els éssers. Què m'aporta una ment calmada? Significa l'equanimitat ser com una pedra?

6. Bhakti ioga: el ioga de la devoció

En els capítols VII, VIII i IX es posa l'èmfasi en la figura divina i la devoció com un camí per a l'alliberament. Krishna parla de la seva naturalesa manifestada i immanifestada, revelant la seva naturalesa divina i la seva presència en tots els éssers. En quina mesura ens pot servir a nosaltres el camí de la devoció?

7. Bhakti ioga: Revelació de la naturalesa divina

En el capítol X Arjuna li demana a Krishna que li descrigui la seva forma divina i com es manifesta en el món. Veurem el capítol XI, en què Arjuna pot contemplar a Krishna en el seu radiant i meravellosa forma còsmica, gràcies a l'ull diví que li és concedit. Seguirem amb el capítol XII en què s'aclariran els avantatges de la devoció a una divinitat concreta. És l'univers una manifestació de l'energia divina? En què pot canviar això la nostra relació amb el món?

8. Jñāna ioga: el camí del coneixement

Llegint els capítols XIII i XIV ens centrarem en la distinció entre el subjecte coneixedor, l'objecte conegut i el procés del coneixement. Veurem amb més detall la filosofia del samkhya (camí del coneixement) present a la Gītā com a part inseparable de l'aspecte pràctic. És possible aconseguir un estat de plenitud sense comprensió? ¿Aquest estat de plenitud és només possible a través de la vida humana i del món que percebem?

9. Purushottama: la Persona Suprema i els guna, qualitats de la naturalesa

En el capítol XV s'explica el procés de com l'ésser diví es manifesta en els éssers i els sosté i la naturalesa de la Persona Suprema més enllà del que transitori i el diví. Pot existir alguna cosa superior a Déu? On enfonsem nosaltres les arrels de les nostres accions quotidianes?

Mitjançant la lectura dels capítols finals, del XVI al XVII veurem algunes de les classificacions sobre les qualitats demoníaques i les qualitats divines, fosques i lluminoses, aplicades a diferents aspectes. Què com, què escolto, què dic, en quin ambient em moc, en què crec? Com afecta tot això a la meva vida?

10. La distinció entre renúncia i abandonament i conclusions.

En l'últim capítol, el XVIII, s'explica la diferència entre la renúncia com a camí i l'abandonament com desafecció real. Puc estar en el món sense pertànyer a ell?

Acabat el llibre posarem en comú els punts més importants tractats en el curs i allò que hagi calat més en els nostres cors.

A càrrec de:
Montserrat Simón és llicenciada en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona, postgraduada en Història de les Religions per la Universitat de Barcelona i Diploma en Sànscrit per la Banaras Hindu University. Membre i professora de l'Associació de Ioga i Filosofia. En l'actualitat es dedica a l'assessorament filosòfic (http://www.montserratsimon.com/), imparteix cursos i retirs de filosofia i és formadora del Certificat d'instrucció en Ioga de la Comunitat de Madrid. Col·labora amb escrits filosòfics en Verdemente i el blog Psiquentelequia.

Data
06/02/2019 > 10/04/2019
Horari
Del dimecres 6 de febrer al dimecres 10 d'abril de 2018, de 19.00 h a 21.00 h: 10 sessions 20 hores.
Lloc
Centre Casa Àsia-Madrid
Palacio de Cañete
c/ Mayor 69, 1ª planta · Aula 1
Madrid
Entrada
125 euros.
Organitza
Casa Àsia
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest