Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Cultura > Cicle de cinema Premis AFFB | Asian Film Festival Barcelona

Cicle de cinema Premis AFFB | Asian Film Festival Barcelona

Ciclo de cine Premios AFFB | Asian Film Festival Barcelona - IMG 2

La Filmoteca Espanyola i Casa Àsia presenten una selecció dels premis concedits en la passada edició de l'AFFB | Asian Film Festival Barcelona (2017). De totes les pel·lícules premiades, la Filmoteca ha volgut seleccionar vuit títols que considera més representatius d'aquesta gran àrea geogràfica que s'estén des d'Àsia Central i les ex-repúbliques soviètiques fins al sud-est asiàtic i la regió d'Àsia-Pacífic.

D'entre el més del centenar de pel·lícules que es van projectar al festival, hem triat vuit que es presentaran a la Filmoteca i que van ser premiades per alguns dels cinc jurats de la passada edició de l'AFFB: els Jurats de les seccions Oficial, Panorama, NETPAC, Especial (Cathay Pacific) i Discoveries (Escoles de cinema). Es tracta d'un cinema experimental i independent, que la majoria de vegades es troba fora dels circuits comercials d'exhibició i d'alguna manera només penetra a Europa a través dels festivals que procuren incorporar en els seus programes el cinema asiàtic.

Els títols seleccionats responen a narratives que s'estructuren a partir del territori, sortejant el desdoblament entre espai i lloc i insistint en la ubicació i en el temps de desenvolupament de l'acció o d'allò que esdevé. Per aquest motiu una producció com Dawn of the Felines (Premi al Millor Guió en la Secció Oficial) explica històries que l'espectador pot reconèixer no tant per l'estètica cinematogràfica del seu autor com per allò que es narra. És una pel·lícula que recull tres històries de noies que treballen com "acompanyants", però la solitud les fa més fràgils i finalment les humanitza.

Els temes que es referencien en aquest programa tenen a veure amb la vida domèstica i quotidiana de les grans urbs de països desenvolupats com el Japó, l'Iran, Nova Zelanda i l'Índia o de països emergents com el Kirguizistan, Mongòlia i l'Afganistan. A Father's Will, Children of Genghis i Wolf and Sheep són pel·lícules que narren els grans contrastos encara existents entre la vida urbana de les grans ciutats i el món rural, tractant de mostrar la distància que suposadament es vol escurçar entre les figures de tots dos paisatges. A A Father 's Will, la diàspora en les dues direccions exposa fins a quin punt les grans migracions poden afectar als seus protagonistes; primer, quan arriben al lloc d'acollida, i després quan tornen al seu país d'origen, on els canvis que s'han produït impedeixen la seva ràpida adaptació.

A Children of Genghis, la tradició mongola de lluita, curses de cavalls i tir amb arc defensa les seves competències davant el canvi i el progrés que es releguen a un segon terme. L'Afganistan al seu torn és un dels països més narrats encara que amb una producció nativa escassa, tenint en compte el que aquest país havia aportat a la història mundial del cinema en el passat.

A Wolf and Sheep (Premi a la Millor Pel·lícula en la Secció Panorama) es revela un país secret que a primera vista no es veu, si bé la tradició i els costums s'imposen sobre una societat particularment rural. La resta de títols de la mostra donen continuïtat a tòpics i problemàtiques que es presten als grans relats d'una societat contemporània en la qual els desajustos existents estan en l'origen de la gran complexitat dels conflictes que sorgeixen davant la impossibilitat d'integrar tradició i modernitat en una era global. Per a més informació sobre el festival: http://asianfilmfestival.barcelona

PROGRAMACIÓ

Dimarts 3 de juliol del 2018, 19.00 h

DAWN OF THE FELINES | Dir. Kazuya Shiraishi | Japó | 2016 | 84 '| VOSE

Una història de tres noies escortes vivint sota el cel d'Ikebukuro, a Tòquio. Treballen en el mateix servei d'acompanyants, tot i que se senten soles en la seva vida urbana. Masako té grans deutes. Takada, el seu important client, està sense feina i socialment retirat. Rie, mestressa de casa, se les arregla amb un vell vidu, Kaneda. Mentrestant, Yui és una mare soltera amb dos fills, però li agrada un noi jove i els descuida. Enormes emocions negatives com l'aversió, l'odi i la disputa s'acumulen en un món d'afectes que són tan proclius a la generació d'energia com a la sordidesa de vides paral·leles compartides pels seus protagonistes. Com si es tractés d'un documental, Shiraishi recorre a la sàtira per referir-se a dones que viuen en la pobresa, que en el present significa un greu problema social al Japó. Dawn of the Felines va obtenir el premi al Millor Guió, en la Secció Oficial del AFFB 2017.

Dijous 5 de juliol del 2018, 21.30 h

A FATHER'S WILL | Dir. B. Mukul, Sr. Zhapar Uulu | Kirguizistan | 2016 | 120 '| VOSE

Després de viure a Estats Units com a immigrant durant els darrers quinze anys, l'Azat vola fins al poble de la seva família, al Kirguizistan. El seu pare, en Murat, va morir fa un any als Estats Units i la seva última voluntat era tornar els diners que havia pres prestat dels seus veïns al poble. L'Azat es troba la seva casa en ruïnes. El germà menor d'en Murat, en Choro, i tots els seus amics i coneguts es van anar fa molt de temps. Tot i l'hostilitat que mostren els veïns cap a l'Azat, aquest reconstrueix la casa familiar i paga els deutes del seu pare. Un dia, en Choro torna i es decideix la qüestió més important de l'última voluntat de Murat. A Father 's Will va obtenir el premi Cathay Pacific al Millor Director.

Divendres 6 de juliol del 2018, 18.00 h

CHILDREN OF GENGHIS | Dir. Zolvayar Dorj | Mongòlia | 2017 | 101 '| VOSE

Els mongols tradicionals tenien un costum basada en tres jocs culturals: la lluita mongola, les carreres de cavalls i el tir amb arc. Aquesta història es basa en la tradició de les carreres de cavalls. El millor entrenador de cavalls de carreres del poble, en Bold, té un valuós cavall al qual encara no li ha trobat genet. En Dambii viu amb la seva dona, la Dolgor i els seus tres fills, en Dorj (12 anys), en Bymbaa (8 anys) i la Nanzaa (4 anys) en una zona rural de Mongòlia. Tots els fills d'en Dambii tenen fusta de genet. En Bold decideix demanar-li al fill gran d'en Dambii, en Dorj, si vol ser el genet del seu cavall. Però, el fill mitjà d'en Dambii, en Bymbaa, se sent rebutjat per no haver estat l'escollit i decideix entrenar el seu cavall en secret. Children of Genghis va obtenir el premi a la Menció Especial dins de la secció NETPAC 2017, i el premi Cathay Pacific la Millor Fotografia, del AFFB.

Dimarts 10 de juliol del 2018, 20.15 h

WOLF AND SHEEP | Dir. Shahrbanoo | l'Afganistan | 2016 | 86 '| VOSE

A l'Afganistan rural, la gent inventa i explica històries misterioses i plenes d'imaginació, per així intentar explicar el món en què viuen. Els nens pastors són els amos de les muntanyes, però saben que nois i noies no tenen permès estar junts. Els nois practiquen amb els seus tiradors per lluitar contra els llops, mentre les noies fumen en secret i juguen a fer veure que es casen, somiant amb trobar un marit. Aquestes xiuxiuegen sobre la Sediga, perquè pensen que una maledicció pesa sobre ella. En Qodrat, també d'onze anys, es converteix en el focus de tots els rumors, quan la seva mare es torna a casar amb un home que ja té dues esposes. En Qodrat vaga només pels paratges més aïllats de les muntanyes, on coneix a la Sediga i es fan amics. Wolf and Sheep va obtenir el premi a la Millor Pel·lícula, dins de la Secció Panorama del AFFB 2017.

Dimecres 11 de juliol del 2018, 19.30 h

RAILWAY CHILDREN | Dir, Prithvi Konanur | Índia | 2016 | 120 '| VOSE

En Raju s'escapa de casa als dotze anys i acaba arribant al món desconegut de les andanes ferroviaris. És tímid i insegur i cau en mans d'una banda. En Raju coneix a un dels seus membres, en Jollu - de la seva mateixa edat- el qual li ensenya els trucs de la vida a les andanes. Un dia, després d'una baralla amb un altre membre de la banda, tots dos perden la seva recol·lecta diària d'ampolles d'aigua i reben un injust càstig del líder. En Raju coneix així la crueltat de la vida a les andanes. Amb el pas dels dies, els dos s'obsessionen amb ser considerats homes i no nens. S'adonen que mentre les andanes estan dividides per les bandes que venen falsa aigua potable, els trens estan, però, oberts a tothom. En Raju i en Jollu s'ajunten amb un altre noi que viu a les andanes i comencen a vendre aigua per si mateixos, jugant-se la vida. Railway Children va obtenir una menció especial del Jurat de la Secció Panorama, dins el AFFB 2017.

Dimecres 18 de juliol del 2018, 18.00 h

A FLICKERING TRUTH | Dir. Pietra Brettkelly | 2015 | 91 'VOSE

A Flickering Truth, destacada pel·lícula de la directora Pietra Brettkelly, que resulta ser un documental revelador sobre el que succeeix a l'Afganistan actualment a través de diferents esdeveniments. El protagonisme es cedeix a un grup de cinèfils que es dediquen a excavar, preservar i restaurar milions d'hores de rodatge del passat cinematogràfic de l'Afganistan, ja que aquest va ser destrossat pels talibans, que veien el cinema com aquella part de la cultura occidental que havia de ser eliminada. L'Ibrahim Arify, el qual va ser empresonat per fer pel·lícules sota el Mujahideen i va haver de marxar a Alemanya per començar una nova vida, és el que lidera la voluntat per recuperar aquest passat. Ha tornat per reconstruir la història del cinema afganès i ajudar a portar una mica d'ordre a un país on els recursos són escassos i la necessitat molt difícil de combatre. Mentre l'Afganistan es balanceja en un futur impredictible, A flickering truth gira entorn del món de tres somiadors, la destrucció causada per 100 anys de Guerra i l'intent de restaurar 800 hores d'arxiu cinematogràfic. A flickering Truth va obtenir el premi a la Millor Pel·lícula del Jurat Jove (Escoles de Cinema) a l'AFFB 2017.

Divendres 20 de juliol del 2018, 18.00 h

HOURA | Dir. Gholamreza Sagharchiyan | Iran | 2015 | 79 '| VOSE

Als voltants del desert, un adolescent anomenat Hadi viu en un petit jardí amb la família. El projecte d'expansió ferroviària els afecta directament a aquesta família, ja que la via d'aigua ha estat destruïda i per això, el jardí s'està assecant i en Hadi intenta fer tot el possible per poder preservar-lo, ja que és l'únic record que la seva mare ha deixat. En Houra, el seu germà menor, ha emmalaltit i es nega a parlar. En Hadi només espera que es recuperi aviat després de la mort de la seva mare. Houra va obtenir el premi al Millor Guió, dins de la Secció Jurat Jove (Escoles de cinema), a l'Asian Film Festival. Barcelona, 2017.

Dimarts 24 de juliol del 2018, 20.15 h

A HOUSE OF 41ST | Dir. Hamid Reza Ghorbani | Iran | 2016 | 90 '| VOSE

Una família de classe mitjana de Teheran s'ensorra quan un dels germans mata un altre per diners. La disputa inicial entre en Mohsen i el seu germà Morteza té lloc a la cristalleria de la seva mare vídua. Pugen el to de veu i arriben a les mans. La policia acordona la zona i treu el cos d'en Morteza ficat en una bossa. La tragèdia es desenvolupa a l'edifici on viu la família, dividida en tres apartaments diferents. En Mohsen, l'assassí, ha desaparegut deixant a les dones de la família la responsabilitat de resoldre la situació. Encara que no vessen ni una llàgrima. A House of 41st va obtenir el premi al Millor Director, Hamid Reza, dins de la Secció Panorama de l'Asian Film Festival. Barcelona, 2017.

Data
03/07/2018 > 24/07/2018
Horari
Del 3 al 24 de juliol de 2018.
Lloc
Filmoteca española de Madrid
c/ Santa Isabel, 32
Madrid
Entrada
Normal: 3 euros per sessió i sala. 20 euros pel abonament de 10 sessions.
Estudiant: 2 euros per sessió i sala. 15 euros pel abonament de 10 sessions.
Organitza
Casa Àsia i Filmoteca Española de Madrid, amb la col·laboració de la Conselleria Cultural de l'Ambaixada de la R.l. de l'Iran en Espanya, Farabi Foundation, Aitysh Film, Culture Distributor LLC.
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest