Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Cultura > Conferència "La poesia clàssica japonesa: cant dels déus i homes"

Conferència "La poesia clàssica japonesa: cant dels déus i homes"

Conferencia

El Centre Casa Àsia-Madrid acull una conferència sobre els inicis de la poesia japonesa, partint de l'època arcaica i el periode Nara, tot repassant la primera antologia poètica compilada al Japó. La ponència anirà a càrrec de l'acadèmica Rumi Tani Moratalla.

En el període arcaic de la història del Japó, els cants eren un instrument d'interacció comunicativa tant en el context religiós com en la vida quotidiana. En aquest terreny cultural, on la paraula emesa cobrava un significat «sobrenatural» entre els seus habitants, es fusionen els cants populars ancestrals que enfonsaven les seves arrels en els cicles de la natura, concretament a la primavera, coincidint amb la sembra, i a la tardor, amb la temporada de la collita. Posteriorment, aquests cants o poemes transmesos oralment van ser recollits per escrit en Kojiki (711), la primera crònica mitològica i històrica i Man´iōshū, la primera antologia poètica compilada durant el període Nara (710-794).

Els seus poemes suposen una fita per a la història de la lírica japonesa dels segles posteriors, ja que es tracta d'un univers poètic des d'on s'albiren els components mitològics de les creences arcaiques, l'omnipresència de la naturalesa enfront de l'ésser humà i la fusió de la influència forana amb el segell autòcton. La ponència anirà acompanyada d'una sèrie de poemes, alguns tanka, l'autoria dels quals pertany a déus, anònims, nobles i famílies imperials que apareixen en les dues obres esmentades. A més, es posarà especial èmfasi en quatre temàtiques que reflecteixen els aspectes culturals que poden resultar més cridaners per a la cultura hispana: els mites, les creences arcaiques, la naturalesa, i la manifestació de l'amor i de la solitud.

A càrrec de:

Rumi Tani Moratalla ha estat docent de llengua i literatura espanyola a la Universitat de Tòquio, a la Universitat d'Estudis Estrangers de Tòquio i en l'Institut Cervantes d'Amman. Ha participat en diversos projectes i publicacions d'ELA per a estudiants japonesos en col·laboració amb la universitat de Tòquio i l'editorial Shōgakukan. En els últims 10 anys ha estat co-traductora de literatura clàssica japonesa. Entre les seves publicacions destaquen Heikemonogatari (Gredos, 2006), Kojiki, Cròniques de fets antics de Japó (2008, Trotta), Història dels germans Soga (2012, Trotta). Actualment és professora col·laboradora en l'Institut Cervantes de Budapest i escriu la seva tesi doctoral sobre la traducció de poesia clàssica japonesa a la Universitat Autònoma de Madrid.

Data
15/03/2017 19:00 h
Horari
15 de març a les 19:00 h
Lloc
Centre Casa Àsia-Madrid
Palacio de Cañete
c/ Mayor 69, 1ª planta
Madrid
Entrada

Entrada gratuïta fins a completar l'aforament. Imprescindible inscripció prèvia.
Enviar un email a l'adreça info@fundacionjapon.es indicant: nom i cognom, telèfon de contacte i nombre de DNI. Tan aviat com la seva inscripció sigui tramitada rebrà un email de confirmació.

Donades les característiques de l'esdeveniment, en cas de no poder assistir es prega notificar l'absència amb antelació perquè puguem assignar la seva plaça a aquells interessats en llista d'espera.

Organitza
Fundació Japó, amb la colaboració de Casa Àsia

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest